Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

KREM JAGLANY
100g Kasza jaglana, sucha
1,5 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
1 sztuka Laska wanilii
90g Orzeszki ziemne
2 łyżeczki Ksylitol
SOS DAKTYLOWO - ORZECHOWY
10 sztuk Suszone daktyle
2 łyżki Masło orzechowe
3 łyżeczki Syrop klonowy
POLEWA CZEKOLADOWA
100g Czekolada gorzka
20ml Mleko spożywcze, 2% tł.
1 łyżeczka Ksylitol

Wart. odżywcza / 100g

425
Energia
12g
Białko
46g
Węgl,
23g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Deser jaglany a’la Snickers

Deser jaglany a’la Snickers

Zdrowszy zamiennik znanego przez nas wszystkich batonika. W tym przepisie karmel został zastąpiony daktylami, masłem orzechowym i syropem klonowym, a w kremie znaleźć oczywiście możemy kaszę jaglaną. Jeszcze tylko polewa czekoladowa i gotowe! ;)

  • 30 minut
  • Porcje 5
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż poczujesz orzechowy aromat. W rondelku zagotuj mleko z dodatkiem laski wanilii. Do gotującego się mleka wsyp kaszę i gotuj przez ok. 15 minut. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na czas gotowania się kaszy.

KROK 2: Odsączone daktyle przełóż do misy blendera i zmiksuj na pastę. Dodaj masło orzechowe, syrop klonowy i mieszaj do momentu połączenia się składników. Gotowy sos przełóż do miseczki.

KROK 3: Do misy blendera przelej całą zawartość garnka. Dodaj ksylitol i zblenduj na gładki krem. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Orzeszki ziemne posiekaj, a czekoladę rozpuść z dodatkiem mleka i ksylitolu w kąpieli wodnej.

KROK 4: Porcję kremu jaglanego przełóż do słoiczka. Posyp go orzeszkami ziemnymi i polej sosem daktylowo – orzechowym. Wyłóż kolejną porcję kremu, orzeszki ziemne i sos. Gotowy deser polej czekoladą.

Smacznego!

(Odwiedzony 19 503 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową
następny
Naleśniki gryczane z grillowanymi warzywami i rukolowym pesto

7 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz