Sposób przygotowania:
KROK 1: Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj jogurt grecki, jajko, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię. Z tak przygotowanych składników zagnieć ciasto.
KROK 2: Ciasto podsyp odrobiną mąki i rozwałkuj na cienki placek. Przełóż je do formy na tartę, spód podziurkuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Ostudź.
KROK 3: W międzyczasie przygotuj farsz na tartę. Kalafiora umyj, a następnie podziel w dość drobne różyczki. Kaszę jaglaną upraż w małym rondelku do momentu, aż zacznie wydzielać się orzechowy zapach.
KROK 4: Suszone pomidory odsącz z nadmiaru oleju, a następnie pokrój na drobne kawałki. Czerwoną cebulę i pora obierz i pokrój w dość cienkie piórka. Cukinię umyj i pokrój na cienkie plasterki.
KROK 5: Na upieczony spód tarty wyłóż uprażoną kaszę jaglaną. Następnie dodaj suszone pomidory, kapary i pokrojonego kalafiora.
KROK 6: Do oddzielnej miski wybij 3 jajka i dodaj mleko. Dokładnie zmiksuj całość, a następnie dodaj przyprawy. Powstałą masą zalej przygotowaną tartę tak, by weszła we wszystkie zakamarki tarty.
KROK 7: Na wierzchu tarty wyłóż plastry cukinii i posiekanego w piórka pora. Posól i posyp ziołami prowansalskimi.
KROK 8: Całość wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 30-35 minut, aż masa jajeczna się zestali.
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
Czy wcześniej ugotowac kalafior??
Nie trzeba. Kalafiora można lekko sparzyć 🙂
Nie mam kaparów:/ Czy można pominąć lub czymś zastąpić?
Jak najbardziej można je pominąć, ewentualnie zastąpić np. oliwkami.
A kasze jadlana wcześniej gotujemy czy tylko podsmażyć? ?