Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
KROK 2: Dynię dokładnie umyj, przekrój na pół i za pomocą łyżki wydrąż gniazdo nasienne. Suszone pomidory i oliwki pokrój, kapary odcedź z zalewy, orzechy posiekaj. W misce wymieszaj komosę ryżową z przygotowanymi dodatkami, dodaj tarty parmezan, pieprz i zioła prowansalskie.
KROK 3: Przygotuj sos: Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzuć warzywa smaż do momentu zeszklenia się cebuli. Następnie wlej passatę pomidorową, dodaj miód, suszoną bazylię, oregano, wędzoną i ostrą paprykę, sól oraz pieprz i zagotuj.
KROK 4: Do miski z komosą wlej sos i wymieszaj. Gotowym farszem nadziej połówki dyni aż po same brzegi i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Danie skrop oliwą i piecz w piekarniku przez ok. 40 minut.
Smacznego!