Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

0,5 szklanki Quinoa, komosa ryżowa, sucha
25 sztuk Orzechy pekan
25g Płatki owsiane górskie bezglutenowe
25g Nasiona chia
szczypta Sól biała
30g Olej kokosowy
100g Syrop klonowy
3 łyżeczki Ksylitol

Wart. odżywcza / 100g

439
Energia
7,8g
Białko
25,2g
Węgl.
26,8g
Tłuszcz
6,8g
Błonnik
Krakersy z komosy ryżowej z orzechami pekan

Krakersy z komosy ryżowej z orzechami pekan

Każdy z nas od czasu do czasu lubi sobie pozwolić na coś słodkiego. Oczywiście nie ma w tym nic złego, zwłaszcza wtedy kiedy wybieramy te produkty świadomie. Do takich właśnie zaliczają się dzisiejsze krakersy. Chrupcie szybko bo z talerza znikają błyskawicznie ;)

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż starannie papierem do pieczenia.

KROK 2: Do miski wsyp komosę ryżową, rozdrobnione orzechy pekan, płatki owsiane, nasiona chia, ksylitol i sól, a następnie wymieszaj.

KROK 3: W rondelku rozpuść olej kokosowy z dodatkiem syropu klonowego. Mieszaj do całkowitego połączenia się składników.

KROK 4: Do suchych składników wlej rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym i wymieszaj. Gotową masę dokładnie rozsmaruj na blaszce pod same krawędzie. Piecz w piekarniku przez 15 minut, a następnie obróć blaszkę z masą i piecz kolejne 5-10 minut, do momentu uzyskania brązowego koloru.

KROK 5: Upieczoną masę wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pokrój ją nożem na kształt krakersów lub połam.

Smacznego!

(Odwiedzony 2 792 razy, 4 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Dynia nadziewana pomidorową komosą ryżową
następny
Jaglana panna cotta z musem jeżynowym

4 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz