Sposób przygotowania:
KROK 1: Ze środka kapusty wytnij głąb. Włóż ją do garnka z zagotowaną, gorącą wodą i gotuj około 10 minut. Następnie wyciągnij kapustę z wody i pozostaw do ostygnięcia.
KROK 2: Kaszę gryczaną ugotuj z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w delikatnie osolonej wodzie troszkę krócej niż zalecane jest to na opakowaniu produktu (około 10-12 minut). Po tym czasie wyciągnij liście laurowe i ziele angielskie.
KROK 3: Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na patelni, do zeszklenia. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż pieczarki na patelni, aż puszczą sok i zaczekaj chwile, aż on odparuje.
KROK 4: W dużej misce wymieszaj ze sobą kaszę gryczaną, cebulę i pieczarki. Dodaj sos sojowy oraz dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 5: Od główki kapusty oddziel liście i usuń ich zgrubienia. Na środek liścia wykładaj kilka łyżek farszu, a następnie zawiń – boczne brzegi liścia kapusty do środka i resztę ciasno w rulon.
KROK 6: Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty. Następnie ciasno ułóż przygotowane gołąbki i zalej je odrobiną słonej wody albo bulionu (do połowy wysokości). Następnie przykryj je liśćmi kapusty. Naczynie z gołąbkami przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 – 50 minut, aż liście kapusty będą miękkie.
KROK 7: Do rondelka wlej kawałki pomidorów z puszki. Dodaj koncentrat pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na małym ogniu około 10 minut. Dodaję również oregano i ostrą paprykę. Dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 5 minut.
*Upieczone gołąbki wyłóż na talerze i polej je sosem pomidorowym.