Sposób przygotowania:
KROK 1: Daktyle suszone przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i odstaw na około 10-15 minut.
KROK 2: Niepaloną kaszę gryczaną ugotuj w wodzie bez dodatku soli według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę i daktyle zmiksuj ze sobą, by powstała kleista masa.
KROK 3: Do dużej miski przesyp wiórki kokosowe (odłóż około 25g do obtoczenia), bardzo drobno posiekane orzechy laskowe, nasiona chia i masło orzechowe. Na samym końcu dodaj zmiksowane wcześniej daktyle z kaszą gryczaną i całość dokładnie wymieszaj.
KROK 4: Z powstałej masy stwórz średniej wielkości kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Odłóż je na talerz, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
*1 sztuka waży ok. 30g
Smacznego!
12 Comments Ukryj Komentarze
Nigdy jeszcze nie robiłam nic z waszych przepisów ale zamierzam i jestem pełna podziwu że z kasz tyle można stworzyć a szczególnie na słodko! Super!
Zachęcamy do inspirowania się i próbowania naszych przepisów. Tylko uwaga! Zakochanie się w kaszy gwarantowane!
to jedna kulka ma prawie 200 kcal? o kurcze…..
Dokładnie 159
Nie ma się co dziwić, daktyle, kasza i masło orzechowe robią swoje
Ale za to są zdrowe i przepyszne! 
A co zamiast masła orzechowego?
Można pominąć i dodać więcej daktyli. Lecz wtedy czekoladowe kulki będą bardzo słodkie. Można tez użyć innego, dowolnego orzechowego masła
Czy może być nasza gryczana palona? Jestem bardzo ciekawa smaku kulek
mam nadzieję że moim domownikom posmakuja. Wciąż walczę i zdrowe żywienie – z różnym skutkiem.
Jasne, jeśli akceptujecie smak palonej gryki, nie widzę przeciwwskazań, by jej użyć do przyrządzenia kulek
Powodzenia!
Jak długo można przechowywać takie kulki ?
Myślę, że 3-4 dni w lodówce będzie optymalne
Czy kulki można by przygotować z surowej, namoczonej przez noc kaszy? Bardzo ją lubię w takiej postaci.
nie widzę przeszkód