Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

554
Energia
23g
Białko
80g
Węgl.
16g
Tłuszcze
4g
Błonnik
Gryczane naleśniki z kaszą jaglaną, szpinakiem, kremowym serkiem i łososiem

Gryczane naleśniki z kaszą jaglaną, szpinakiem, kremowym serkiem i łososiem

Ta dosyć znana przekąska przygotowywana jest w wielu wersjach, na tortilli czy naleśniku pszennym. My zdecydowaliśmy się usmażyć placki naleśnikowe, wykorzystując zmieloną kaszę gryczaną z domieszką mąki pszennej. Po kilku kęsach, wiedzieliśmy już, że był to dobry wybór :) Naleśniki można serwować na ciepło (smażone lub pieczone), bądź pokroić w cienkie roladki i podawać jako zimną przekąskę.

  • 45 min
  • Porcje 3
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: W misce połącz mąkę gryczaną, pszenną, jajo, olej, sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego. Ugotuj kaszę jaglaną.

KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.

KROK 3. Usmażone placki smaruj cienką warstwą serka na całej powierzchni, następnie posyp warstwę kaszy jaglanej, dodaj świeże liście szpinaku, i na końcu wędzonego łososia.

KROK 4. Zwijaj dosyć zwięźle, tak by nie przerwać naleśnika.

 

 

(Odwiedzony 3 043 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Klopsiki z dorsza i kaszy kukurydzianej z dipem pietruszkowo-limonkowym
następny
Cukiniowe placuszki z kaszą owsianą, wędzonym pstrągiem i gęstym jogurtem

Dodaj Komentarz