Sposób przygotowania:
KROK 1: Podgrzej miód na małym ogniu z ksylitolem, przyprawami i masłem, cały czas mieszając. Uważaj, by nie doprowadzić do jego zagotowania.
KROK 2: Gdy składniki się połączą, a ksylitol rozpuści z miodowej masie, zdejmij naczynie z ognia i odstaw do ostygnięcia.
KROK 3: Kaszę gryczaną zmiel w młynku d kawy na miałką mąkę. Połącz ją w dość sporej misce z przesianym kakao, sodą oraz solą. Do suchych składników dodaj całkowicie ostygniętą masę miodową i zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, by stężało.
KROK 4: Następnego dnia, na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
Foremką wykrawaj dowolne kształty pierników, a następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze.
KROK 5: Wstaw pierniki do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do momentu, aż pierniki nabiorą ładnego rumianego koloru.
*Pierniki możesz dowolnie polukrować lub zostawić je bez żadnych ozdób.
Smacznego 🙂
15 Comments Ukryj Komentarze
Super przepis, bez cukru i bez glutenu, takiego właśnie szukałam. Ale czy można dodać po prostu mąkę gryczaną? Nie mieloną samodzielnie tylko taką gotową?
Jasne, można dodać gotową mąkę 😉 Cieszę się, że znalazłaś przepis dla siebie 🙂
To moze glupie pytanie, ale czy „porcje 10” oznacza, ze wychodzi z tego przepisu tylko 10 pierniczkow czy dla 10 osob po iles na glowe?
Asiu, wcale nie głupie. Tutaj 1 porcję traktuję jako 5 sztuk na osobę 🙂
A nie może być mąka grycxana ?
Jasne, że może. Tym samym trochę skrócisz czas przygotowania 🙂
A czy mogę pominąć ksylitol? Albo czymś go zastąpić?
Możesz użyć zwykłego drobnego cukru, cukru pudru lub innego słodzika 🙂
Dziękuję za odpowiedź 😉
Witam, kasza gryczana powinna być palona czy może być biała?
Moniko, może być biała 🙂
Czy te piwrniczki nadają się do jedzenia po wykonani czy muszą swoje odlezec?
Pierniczki są kruche od razu po upieczeniu 🙂
Niestety nie wyszly?zrobione wedlug przepisu ale rozpadły się
Być może wkradł się jakiś błąd w proporcjach?