Chrupiące kotlety z brukselki

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

400g Brukselka
60g Cebula dymka 3 sztuki
40g Mąka jaglana 3 łyżki
1 sztuka Jaja kurze surowe
ząbek Czosnek, mały
Pieprz czarny
Sól biała
30g Oliwa z oliwek

Wart. odżywcza / 100g

123,01
Kalorie
5,10g
Białko
11,75g
Węgl.
8,06g
Tłuszcze
4,11g
Błonnik

Chrupiące kotlety z brukselki

Cechy:
    Kuchnia:

      W dzieciństwie nie przepadałam za brukselką, ze względu na jej charakterystyczny smak. Teraz wiem, że wszystko jest kwestią przypraw i odpowiedniego podania, a kotlety sprawdzają się w tym znakomicie!

      • 20 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Brukselkę posiekaj na cieniutkie paseczki a cebulkę w kostkę, wszystko przełóż do miski.

      KROK 2: Do brukselki wbij jajo, dodaj mąkę jaglaną, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość i odstaw na kilka minut.

      KROK 3: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Masę nabieraj łyżką i wykładaj na patelnię, formując kotlety. Każdy z nich smaż kilka minut z obu stron. Następnie odsączaj na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego!

       

      Wskazówki:
      Jeśli nie masz mąki jaglanej, zrób ją sam. Upraż 40g kaszy jaglanej na suchej patelni a następnie zmiel na mąkę.
      1 kotlet to ok. 75g.

      (Odwiedzony 2 336 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Gryczane pierniczki świąteczne
      następny
      Marchewkowy piernik z jagłą

      Dodaj Komentarz