Sposób przygotowania:
KROK 1: Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól.
KROK 2: W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, dodaj przestudzone masło i wymieszaj całość. Do mokrych składników dodaj suche i połącz do uzyskania gładkiej masy.
KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnie, ale nie dodawaj już tłuszczu. Wykładaj porcję ciasta i smaż placuszki kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie na każdym placku ułóż kilka cząstek mandarynki i przykryj całość pokrywką, tak aby mandarynki trochę zmiękły.
KROK 4: Placuszki wykładaj na talerz, na wierzchu ułóż mandarynki i skrop syropem klonowym.
Smacznego!
5 Comments Ukryj Komentarze
Hm… Przepis wygląda super, tylko gdzie w składnikach jest mowa o maśle? Bo w sposobie wykonania jest już masło w KROKU 1…. 😉
Masło roztopiło się już pośród składników, sprawdź teraz 🙂
tak myślałam 😀 😉
Hej czy moge zastapic mlekiem roslinnym?
Jasne, że tak! Dowolnym 🙂