Jabłka faszerowane komosą ryżową i bakaliami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

157,87
Kalorie
3,01g
Białko
19,71g
Węgl.
8,38g
Tłuszcze
2,67g
Błonnik

Jabłka faszerowane komosą ryżową i bakaliami

Cechy:
    Kuchnia:

      Pieczone jabłka to jeden z najprostszych deserów. Tym razem faszerujemy je kokosową komosą ryżową, żurawiną i orzechami. Mniam!

      • 50 minut
      • Porcje 6
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne zostawiając ok. 1 cm miąższu. Wierzch skrop cytryną i piecz ok. 45 minut do miękkości.

      KROK 2: W tym czasie przygotuj komosę ryżową. Z mleczka kokosowego* zbierz śmietankę i przełóż do miseczki. Komosę przełóż do rondelka, zalej mleczkiem, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 12-15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe i miód, dokładnie wymieszaj całość.

      KROK 3: Upieczone jabłka posyp cynamonem, faszeruj bakaliową kaszą i zwieńczaj łyżką kokosowej śmietanki.

      Smacznego!

       

      Wskazówki:
      Użyj mleczka kokosowego z puszki.
      1 porcja, czyli 1 faszerowana połówka jabłka to ok. 150g.

      (Odwiedzony 1 156 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Marchewkowy piernik z jagłą
      następny
      Gryczane placuszki z mandarynką i syropem klonowym

      Dodaj Komentarz