Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Jabłka przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne zostawiając ok. 1 cm miąższu. Wierzch skrop cytryną i piecz ok. 45 minut do miękkości.
KROK 2: W tym czasie przygotuj komosę ryżową. Z mleczka kokosowego* zbierz śmietankę i przełóż do miseczki. Komosę przełóż do rondelka, zalej mleczkiem, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 12-15 minut do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodaj żurawinę, posiekane orzechy laskowe i miód, dokładnie wymieszaj całość.
KROK 3: Upieczone jabłka posyp cynamonem, faszeruj bakaliową kaszą i zwieńczaj łyżką kokosowej śmietanki.
Smacznego!
Wskazówki:
Użyj mleczka kokosowego z puszki.