Gryczane placuszki z mandarynką i syropem klonowym

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Gryczane placuszki z mandarynką i syropem klonowym

Cechy:
    Kuchnia:

      Święta pachną mandarynkami, dlatego postanowiłam wykorzystać je do przygotowania prostych placuszków z mąki gryczanej. Świetnie łączą się z syropem klonowym, tworząc pyszne, słodkie i orzeźwiające śniadanie. Smacznego!

      • 25 minut
      • Porcje 2
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Masło rozpuść i zostaw do ostygnięcia. Mandarynki obierz i podziel na cząstki. W misce wymieszaj mąki, cukier, proszek do pieczenia i sól.

      KROK 2: W drugiej misce ubij jajka z mlekiem, dodaj przestudzone masło i wymieszaj całość. Do mokrych składników dodaj suche i połącz do uzyskania gładkiej masy.

      KROK 3: Rozgrzej nieprzywierającą patelnie, ale nie dodawaj już tłuszczu. Wykładaj porcję ciasta i smaż placuszki kilka minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie na każdym placku ułóż kilka cząstek mandarynki i przykryj całość pokrywką, tak aby mandarynki trochę zmiękły.

      KROK 4: Placuszki wykładaj na talerz, na wierzchu ułóż mandarynki i skrop syropem klonowym.

       

      Smacznego!

      1 porcja to ok. 243g.

       

      (Odwiedzony 2 399 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Jabłka faszerowane komosą ryżową i bakaliami
      następny
      Kutia wigilijna z pęczakiem i bakaliami

      5 Comments Ukryj Komentarze

      Hm… Przepis wygląda super, tylko gdzie w składnikach jest mowa o maśle? Bo w sposobie wykonania jest już masło w KROKU 1…. 😉

      Dodaj Komentarz