Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszoną przez producenta na opakowaniu. Odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: W misce wymieszaj mięso mielone z kaszą gryczaną, jajkami i czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
KROK 3: Rozgrzej łyżkę oleju i natłuść nim całą patelnię. Z masy uformuj kulki, które następnie spłaszcz nieco (najlepiej robić to dłońmi namoczonymi w zimnej wodzie). Tak powstałe kotleciki smaż partiami z obu stron na złoty kolor (około 5-6 minut z każdej strony).
SOS:
KROK 1: Do małego naczynia przełóż śmietanę 18%, jogurt grecki, świeżo tarty chrzan, koperek, szczypiorek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
*Hreczanyki polej szczodrze sosem i przyozdób koperkiem lub natką pietruszki.
Smacznego!