Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

SPÓD
1/2 szklanki Płatki jaglane mielone
80 g Suszone daktyle
3 łyżki Kakao 16%, proszek
1 łyżka Olej rzepakowy
1 łyżeczka Miód pszczeli
MASA
1,5 szklanki Kasza jaglana, sucha
500 ml Mleko kokosowe
1/2 szklanki Ksylitol
2 łyżeczki Aromat waniliowy
1 szt Mango
3 czubate łyżki Wiórki kokosowe
KREM
2 tabliczki Czekolada gorzka 70 - 90 %
2 łyżki Wiórki kokosowe

Wart. odżywcza / 100g

393
Energia
7g
Białko
55g
Węgl.
19g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Jagielnik kokosowy z mango

Jagielnik kokosowy z mango

Bezsernik i sernik wegetariański to inne określenia dzisiejszego pysznego i zdrowego deseru. Smakuje wybornie i zaskakująco wiernie oddaje smak sernika. Nie wymaga pieczenia i nadzwyczajnych zdolności kulinarnych, a z "narzędzi" niezbędnych do wykonania potrzebujemy tylko blender i tortownicę :) Przekonaliśmy was?

  • 120 min
  • Porcje 10
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Przygotuj spód do ciasta. Nie wymaga on pieczenia. Wystarczy, że sparzysz daktyle, następnie zblendujesz je z dodatkiem kakao, miodu, olejem oraz zmielonymi płatkami jaglanymi. Powstałą mieszankę dokładnie ugnieć do powstania spójnej, dosyć zbitej kuli. Wyłóż nią posmarowany  olejem spód tortownicy.

KROK 2. Masa. Sparz wrzątkiem kaszę jaglaną; dzięki temu pozbędziesz się jej gorzkiego posmaku. Ugotuj do miękkości w mleku kokosowym, ksylitolu i wanilii kaszę jaglaną. Odlej i odciśnij nadmiar płynu, możesz dosłodzić, jeśli jest zbyt mało słodka. Dodaj wiórki kokosowe, dokładnie blenduj do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. Po zblendowaniu wymieszaj z masą pokrojone wcześniej w kostkę mango. Powstałą masę wyłóż na spód, dokładnie wyrównaj, schowaj do lodówki

KROK 3. Krem. W misce umieszczonej nad gotującym się wrzątkiem rozpuść 2 tabliczki gorzkiej czekolady, następnie po rozpuszczeniu rozprowadź po jaglanej masie. Posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia i stężenia ciasta.

W przepisie użyto tortownicę o średnicy 26 cm.

 

(Odwiedzony 18 071 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Orzeźwiający koktajl miętowy z kaszą jaglaną i gorzką czekoladą
następny
Muffinki szpinakowe z kaszą jaglaną

18 Comments Ukryj Komentarze

Pani Kasiu, wszystkie składniki niezbędne do przygotowania przepisu dostępne są po lewej stronie 🙂 Zachęcam więc do zapoznania się z nimi i przygotowania tego słodkiego działa sztuki 🙂

Witam, dzieki za przepis. Wyprobuje. Tylko lista skladnikow znika przy drukowaniu przepisu. Czy da sie cos z tym zrobic? Pozdrawiam

… a miodu ile ? bo nie ma go w składnikach, a nagle pojawia się w treści przepisu ? wygląda apetycznie, ale zniechęca mnie jak się muszę domyślać ile czego 😛

Bardzo dziękuję za rewelacyjny przepis; ciasto robiłam już kilka razy, z tym że daję 1 tabliczkę czekolady.Wg mnie wyśmienite, szczególnie dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać.Jedyną osobą ,której nie zasmakowało jest mój mąż – ale on woli jeść tradycyjnie;)kilka osób adoptowało przepis 😀 Extra!!!

Żeby ciasto było wyższe możesz następnym razem podwoić składniki na masę 😉 U nas 1,5 szklanki to około 270 g suchej kaszy 🙂

Dodaj Komentarz