Jaglana zapiekanka z brukselką i brokułami

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza jaglana, sucha
60g Por, obrany
120g Brokuły
150g Brukselka
100g Cebula 1 duża
400g Jaja kurze surowe 4 średnie sztki
18g Natka pietruszki, siekana 1 pęczek
4g Sól himalajska, różowa 2 szczypty
6g Pieprz czarny 4 szczypty
10g Papryczka chili 1/2 sztuki
6g Zioła prowansalskie 2 łyżeczki
2g Rozmaryn suszony 1 łyżeczka
10g Oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa

Wart. odżywcza / 100g

138
Energia
6,9g
Białko
20,4g
Węgl.
4,3g
Tłuszcze
2,7g
Błonnik

Jaglana zapiekanka z brukselką i brokułami

Cechy:
    Kuchnia:

      Pyszna zapiekanka warzywna, której zieleń użytych warzyw pięknie miesza się z żółcią jaj. Smaczna, aromatyczna i bardzo pożywna. Możecie dodać do niej ulubione warzywa i przyprawy, by za każdym razem smakowała nieco inaczej.

      • 70 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę przepłucz na drobnym sicie pod bieżącą wodą, a następnie przelej ją wrzątkiem. W płaskim garnku zagotuj 2 szklanki wody. Do wody wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyłącz ogień i zdejmij pokrywkę na kilka minut, by kasza nieco odparowała.

      KROK 2: Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Obierz brukselkę z wierzchnich listków i razem z porem pokrój na grube plasterki. Brokuły umyj i podziel na średniej wielkości różyczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej wszystkie warzywa. (Warzywa nie muszą całkiem zmięknąć – chodzi o to, by nabrały lekko złotego koloru i uwolniły aromat).

      KROK 3: Ugotowaną kaszę wymieszaj z podsmażonymi warzywami. Dopraw je solą, grubo zmielonym czarnym pieprzem, chili, ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Do masy dodaj drobno posiekany pęczek natki pietruszki. Następnie wbij trzy jajka. Całość dokładnie wymieszaj do momentu połączenia składników.

      KROK 4: Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia lub nasmaruj dobrze masłem. Przełóż masę do formy i wyrównaj powierzchnię.

      KROK 5: Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 40 minut.

      *Do zapiekanki idealnie smakuje lekki dip z jogurtu, natki pietruszki i czosnku oraz delikatny sos pomidorowy.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 2 823 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Ania Kowalczyk

      Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

      poprzedni
      Śmietana z kaszy jaglanej
      następny
      Bezglutenowe gofry jaglano-owsiane

      Dodaj Komentarz