Jaglane ciasteczka dyniowe

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

300g Dynia
50g Kasza jaglana, sucha
5g Cytryna 1 łyżeczka otartej skórki
6g Sok z cytryny 2 łyżeczki
240ml Mleko spożywcze, 2% tł. 1 szklanka
60g Tahini 5 łyżek stołowych
240g Mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 szklanka
8g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
10g Cynamon mielony 2 łyżeczki
60g Ksylitol
30g Dynia, pestki 3 łyżki stołowe
30g Sezam, nasiona 3 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

267
Energia
11g
Białko
38g
Węgl.
10g
Tłuszcze
6g
Błonnik

Jaglane ciasteczka dyniowe

Kuchnia:

    To jeszcze nie koniec sezonu na dynię. W związku z tym powstały przepyszne ciasteczka dyniowe, wzbogacone kaszą jaglaną. Dodatki są dowolne i dobrowolne, bo sam smak dyni, sezamu i cynamonu komponują się doskonale. Spróbujcie koniecznie! Smacznego :)

    • 60 minut
    • Porcje 8
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Uprzednio podprażoną kaszę jaglaną ugotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu. Po ugotowaniu ostudź i zmiksuj na gładką masę.

    KROK 2: Surową, zmiksowaną na gładkie puree dynię połącz z kaszą jaglaną, mlekiem, sokiem i skórką z cytryny, tahiną i ksylitolem. Dokładnie wymieszaj

    KROK 3: W drugiej misce połącz mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wymieszaj. Dodaj ciekłe składniki i raz jeszcze dokładnie wymieszaj.

    KROK 4: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę nakładaj najlepiej łyżką do lodów. Nakładaj 2 porcje, a następnie masę rozpłaszcz widelcem zanurzonym w wodzie na grubość około 0,5 cm.

    KROK 5: Na koniec posyp ciastka pestkami dyni i nasionami sezamu. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piecz przez około 30 minut.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 2 285 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Jaglane burgery z łososiem i batatami
    następny
    Ciasteczka czekoladowe z komosy ryżowej bez glutenu

    Dodaj Komentarz