Jaglane kluseczki z oliwkami na pietruszkowym pesto

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

180g Kasza jaglana, sucha 1 szklanka
37,5g Oliwki zielone, marynowane 15 szutk
36g Natka pietruszki 2 pęczki
60g Słonecznik, pestki 6 łyżek stołowych
80g Oliwa z oliwek 8 łyżek stołowych
15g Czosnek duży 3 ząbki
24g Parmezan, tarty 3 łyżki stołowe
100g Skrobia ziemniaczana 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

550
Energia
12g
Białko
59g
Węgl.
31g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Jaglane kluseczki z oliwkami na pietruszkowym pesto

Cechy:
    Kuchnia:

      Jaglane kluseczki to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, którzy nie chcą rezygnować z dań tradycyjnych. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z pietruszkowym pesto, które nada niepowtarzalnego aromatu naszej potrawie. Świetny pomysł na dzisiejszy obiad lub kolację. Smacznego!

      • 45 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KLUSECZKI:

      KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Następnie rozgnieć ją lub zmiksuj przy użyciu blendera na jednolitą masę.

      KROK 2: Po przestudzeniu, dodaj posiekany koperek i drobno pokrojone oliwki.

      KROK 3: Ciasto podziel na 4 części i jedną z nich zastąp skrobią ziemniaczaną. Następnie wszystko (całość ciasta) zagnieć.

      KROK 4: Z gotowego ciasta formujemy kluseczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, 5 minut od momentu ich wypłynięcia.

      PESTO:

      KROK 1: Umyj natki pietruszki pod bieżącą wodą.

      KROK 2: Podpraż nasiona słonecznika na suchej patelni.

      KROK 3: Do blendera włóż natki, nasiona, oliwę, czosnek oraz starty parmezan i zmiksuj.

      *Na talerz nałóż pesto, a na nie gotowe kluseczki.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 234 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Domowa tortilla z kaszy kukurydzianej
      następny
      Sałatka z kaszą perłową i kurkami

      4 Comments Ukryj Komentarze

      Tak, kluseczki przygotowywałam bez użycia jajek. Składają się one jedynie z kaszy jaglanej i skrobi ziemniaczanej. Polecam zwilżyć dłonie wodą, w celu swobodniejszego formowania kształtów. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Jednak dałam jajko bo nie chciało mi się kleic. Ale…kluseczki super! Bardzo dobre! Zrobiłam z mięskiem gulaszowym z indyka i z fasolka. Pycha ? dziękuję za przepis i fajny pomysł ?

      Dodaj Komentarz