Sposób przygotowania:
KLUSECZKI:
KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Następnie rozgnieć ją lub zmiksuj przy użyciu blendera na jednolitą masę.
KROK 2: Po przestudzeniu, dodaj posiekany koperek i drobno pokrojone oliwki.
KROK 3: Ciasto podziel na 4 części i jedną z nich zastąp skrobią ziemniaczaną. Następnie wszystko (całość ciasta) zagnieć.
KROK 4: Z gotowego ciasta formujemy kluseczki. Następnie gotujemy w osolonej wodzie, 5 minut od momentu ich wypłynięcia.
PESTO:
KROK 1: Umyj natki pietruszki pod bieżącą wodą.
KROK 2: Podpraż nasiona słonecznika na suchej patelni.
KROK 3: Do blendera włóż natki, nasiona, oliwę, czosnek oraz starty parmezan i zmiksuj.
*Na talerz nałóż pesto, a na nie gotowe kluseczki.
Smacznego!
4 Comments Ukryj Komentarze
Czy ciasto jest bez jajka?
Tak, kluseczki przygotowywałam bez użycia jajek. Składają się one jedynie z kaszy jaglanej i skrobi ziemniaczanej. Polecam zwilżyć dłonie wodą, w celu swobodniejszego formowania kształtów. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Jednak dałam jajko bo nie chciało mi się kleic. Ale…kluseczki super! Bardzo dobre! Zrobiłam z mięskiem gulaszowym z indyka i z fasolka. Pycha ? dziękuję za przepis i fajny pomysł ?
super <3