Sposób przygotowania:
KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną, ugotuj według wskazań producenta na opakowaniu produktu. Odstaw do wystygnięcia.
KROK 2: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią orzechy nerkowca i orzechy włoskie. Na rozgrzanej suchej patelni upraż sezam.
KROK 3: Orzechy włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
KROK 4: W międzyczasie, w osobnych miseczkach zalej gorącą wodą suszone mango oraz daktyle. Po upływie czasu pieczenia orzechów i sezamu, wyjmij je i osusz na papierowym ręczniku.
KROK 5: Do misy blendera przełóż upieczone orzechy i sezam. Zmiksuj na drobno. Tak przygotowane orzechy przełóż do miseczki.
KROK 6: Do pustej misy blendera wsyp mango oraz daktyle. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż do miseczki. Teraz w misie blendera zmiksuj dokładnie kaszę jaglaną w taki sposób, by powstała gładka, zwarta masa.
KROK 7: W większej misce umieść zmiksowaną kaszę jaglaną, orzechy, owoce, a także wiórki kokosowe, skórkę i sok z limonki. Dopraw do smaku szczyptą cynamonu. Wymieszaj wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj odrobinę ciepłej wody.
KROK 8: Dłońmi formuj kulki i obtaczaj je kolejno w wiórkach kokosowych lub posiekanych (i wcześniej podprażonych) orzechach laskowych.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Super!
Pewnie!