Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

30g Kasza jaglana, sucha
70g Orzechy nerkowca
70g Orzechy włoskie
25g Mango, suszone
50g Suszone daktyle
2 łyżki stołowe Sezam, nasiona
2 łyżki stołowe Wiórki kokosowe
1 łyżka stołowa Sok z limonki
1 łyżeczka Skórka z limonki

Wart. odżywcza / 100g

500
Energia
11,9g
Białko
36,5g
Węgl.
36,1g
Tłuszcze
6,5g
Błonnik
Jaglane kulki z mango dodające energii

Jaglane kulki z mango dodające energii

Uniwersalna przekąska okołotreningowa, która zdecydowanie doda nam energii zarówno przed treningiem, jak i w jego trakcie. Kulki to idealne źródło wolno uwalnianych węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także szeregu witamin i mikroelementów. Dlatego też, czy musimy sięgać po gotowe preparaty, skoro na wyciągnięcie ręki tyle natury na talerzu?

  • 30 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. W międzyczasie, uprzednio podprażoną kaszę jaglaną, ugotuj według wskazań producenta na opakowaniu produktu. Odstaw do wystygnięcia.

KROK 2: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią orzechy nerkowca i orzechy włoskie. Na rozgrzanej suchej patelni upraż sezam.

KROK 3: Orzechy włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.

KROK 4: W międzyczasie, w osobnych miseczkach zalej gorącą wodą suszone mango oraz daktyle. Po upływie czasu pieczenia orzechów i sezamu, wyjmij je i osusz na papierowym ręczniku.

KROK 5: Do misy blendera przełóż upieczone orzechy i sezam. Zmiksuj na drobno. Tak przygotowane orzechy przełóż do miseczki.

KROK 6: Do pustej misy blendera wsyp mango oraz daktyle. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż do miseczki. Teraz w misie blendera zmiksuj dokładnie kaszę jaglaną w taki sposób, by powstała gładka, zwarta masa.

KROK 7: W większej misce umieść zmiksowaną kaszę jaglaną, orzechy, owoce, a także wiórki kokosowe, skórkę i sok z limonki. Dopraw do smaku szczyptą cynamonu. Wymieszaj wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa będzie za sucha, dodaj odrobinę ciepłej wody.

KROK 8: Dłońmi formuj kulki i obtaczaj je kolejno w wiórkach kokosowych lub posiekanych (i wcześniej podprażonych) orzechach laskowych.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 289 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Ania Kowalczyk

Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

poprzedni
Pieczone kotleciki z kalafiora i kaszy jaglanej z czarnuszką
następny
Naleśniki jaglane z twarożkiem i świeżą wanilią podane z konfiturą wiśniową

2 Comments Ukryj Komentarze

Dodaj Komentarz