Jaglane pancakes z figą

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

60g Kasza jaglana, sucha 1/3 szklanki
100g Banan
szczypta Cynamon mielony
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
30g Mąka orkiszowa pełnoziarnista 2 łyżki
210g Figa świeża 3 sztuki
5g Olej rzepakowy uniwersalny

Wart. odżywcza / 100g

337
Energia
10g
Białka
63g
Węgl.
7g
Tluszcze
6g
Błonnik

Jaglane pancakes z figą

Cechy:
    Kuchnia:

      Kupując figi wybieraj te o miękkim miąższu i ciemnej, intensywnej skórce. Najlepiej, aby miały kawałek łodygi, dzięki czemu dłużej pozostaną świeże.

      • 25 minut
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku a następnie przelej wrzątkiem. Zagotuj 3/4 szklanki wody i do wrzącej wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zostaw do ostudzenia.

      KROK 2: Wystudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj banana, cynamon i jajko. Zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Następnie dodaj 2 łyżki mąki i wymieszaj całość.

      KROK 3: Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i wykładaj porcję ciasta. Placuszki przewracaj bardzo delikatnie na drugą stronę. Smaż do momentu, aż będą rumiane.

      KROK 4: Na gotowych placuszkach ułóż pokrojoną w ćwiartki figę.

       

      Wskazówki:
      Banan powinien być bardzo dojrzały. Będzie słodszy i łatwiejszy do miksowania.

      (Odwiedzony 3 401 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Kotlety jaglane z pieczarkami
      następny
      Gryczane ciasto czekoladowe z malinami

      Dodaj Komentarz