Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz bieżącą wodą do momentu, aż woda stanie się przejrzysta. Wsyp następnie do rondelka, zalej dwiema szklankami mleka migdałowego i szklanką wody. Gotuj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20-25 min.).
KROK 2: Dodaj wiórki kokosowe, 1/2 szklanki mleka kokosowego i szklankę mleka migdałowego. Następnie masę posłudź 5 łyżkami syropu klonowego i gotuj jeszcze ok. 15 min., od czasu do czasu delikatnie mieszając masę. (Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj mleko migdałowe lub wodę).
KROK 3: Całość zmiksuj na gładką masę. Przekładaj ją pełnoziarnistymi krakersami, zaczynając od tej warstwy (krakersy, masa kokosowa, krakersy, masa kokosowa itp.). Pamiętaj, aby zakończyć masą kokosową.
KROK 4: Wierzchu posyp delikatnie wiórkami kokosowymi i ułóż na nim świeże, pokrojone w plasterki truskawki. Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
6 Comments Ukryj Komentarze
Dzień dobry, ile krakersów jest potrzebne, bo nie ma w przepisie? Dziękuje.
Olu, ja zużyłam około 150g krakersów. Przepis już został zmodyfikowany o tę informację. Dzięki za czujność. Pozdrawiam 🙂
rafaello wykonane, zjedzone – przepis bez pudła, smak bez zarzutu
Super, bardzo się cieszymy, że smakowało 🙂
Czy mleko kokosowe to ma byc takie gęste z puszki czy „normalne” z kartonu świeże? Dziękuje
Justyno, rodzaj mleka kokosowego w tym przepisie nie ma znaczenia.