Jogurtowe placuszki z amarantusem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Jaja kurze surowe 2 sztuki
40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe
15g Amarantus ekspandowany pół szklanki
20g Otręby pszenne 2 łyżki stołowe
10g Siemię lniane 1 łyżka stołowa
150g Jogurt naturalny 2% tł. 1 małe opakowanie
4g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
24g Żurawina suszona 2 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

167
Energia
8,4g
Białko
21,4g
Węgl.
6,2g
Tłuszcze
3,4g
Błonnik

Jogurtowe placuszki z amarantusem

Kuchnia:

    Placuszki te sprawdzą się idealnie w leniwy sobotni poranek, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie pożywnego, pysznego śniadania. To także świetna alternatywa , szczególnie dla osób na diecie odchudzającej, które wcale nie chcą rezygnować ze słodkich przekąsek.

    • 10 minut
    • Porcje 2
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Jajko ubij mikserem na puszystą masę, dodaj jogurt naturalny i siemię lniane i pozostaw na około 2-3 minuty.

    KROK 2: Następnie dodaj otręby, płatki owsiane, popping z amarantusa, proszek do pieczenia i dokładnie całość zmiksuj.

    KROK 3: Suszoną żurawinę pokrój na małe kawałki i wmieszaj ją w masę.

    KROK 4: Smaż placuszki na patelni teflonowej do momentu, aż zaczną przybierać złocistą barwę.

    *Idealnie smakują podane z duszonym jabłkiem z cynamonem, goździkami i odrobiną miodu.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 1 594 razy, 1 wizyt dzisiaj)

    Ania Kowalczyk

    Pomysłodawca i twórca Naszej Kaszy. Więcej informacji znajdziesz w zakładce "o mnie" :)

    poprzedni
    Gryczany chlebek z chia i pestkami dyni
    następny
    Kasza jęczmienna z owocami na ciepło

    2 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz