Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

466
Energia
18g
Białko
53g
Węgl.
23g
Tłuszcze
14g
Błonnik
Kasza bulgur z pieczonymi warzywami

Kasza bulgur z pieczonymi warzywami

Pyszne i szybkie jednogarnkowe danie z letnimi warzywami. Możesz je podawać w opcji wegańskiej lub urozmaicić je dodatkiem piersi kurczaka lub serem feta :)

  • 35 minut
  • Porcje 4
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

KROK 2: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.

KROK 3: Bakłażana i paprykę pokrój na cienkie plastry. Umieść warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop warzywa oliwą i posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Piecz przez około 20 minut.

KROK 4: Pięć minut przed końcem pieczenia, rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią szpinak. Kiedy będzie miękki dodaj do niego przeciśniętym przez praskę czosnek, kaszę bulgur, tahini, sok z cytryny i pokrojone suszone pomidory. Następnie dodaj pieczone warzywa i wszystko wymieszaj.

KROK 5. Danie przełóż na talerz i posyp wcześniej uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

(Odwiedzony 9 052 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kremowa komosanka z bananami i kokosem
następny
Gryczanka curry na mleku kokosowym z czosnkowym jarmużem

2 Comments Ukryj Komentarze

Świetne danie! Tahina nadaje smak, podbita czosnkiem i sokiem z cytryny. Wypróbuję jeszcze niepaloną kaszę gryczana, bulgur jest z glutenem niestety.

Dodaj Komentarz