Sposób przygotowania:
KROK 1: Ugotuj kaszę bulgur zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
KROK 2: Nagrzej piekarnik do 200 st. C.
KROK 3: Bakłażana i paprykę pokrój na cienkie plastry. Umieść warzywa na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop warzywa oliwą i posyp solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Piecz przez około 20 minut.
KROK 4: Pięć minut przed końcem pieczenia, rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią szpinak. Kiedy będzie miękki dodaj do niego przeciśniętym przez praskę czosnek, kaszę bulgur, tahini, sok z cytryny i pokrojone suszone pomidory. Następnie dodaj pieczone warzywa i wszystko wymieszaj.
KROK 5. Danie przełóż na talerz i posyp wcześniej uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Świetne danie! Tahina nadaje smak, podbita czosnkiem i sokiem z cytryny. Wypróbuję jeszcze niepaloną kaszę gryczana, bulgur jest z glutenem niestety.
Próbuj! Czekamy na relację 🙂