Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

1 szklanka Kasza gryczana niepalona, sucha
3 sztuki Marchew
500g Brokuły
600g Kalafior
100g Szpinak, świeży
1 sztuka Cebula
1 ząbek Czosnek duży
1 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżki Parmezan, tarty
2 łyżki Dynia, pestki
PESTO
7 plastrów Pomidor suszony, w oleju
3 łyżki Parmezan, tarty
5 łyżek Orzeszki pinii
2 gałązki Bazylia, świeże liście
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżka Ocet balsamiczny
szczypta Sól biała
szczypta Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

560
Energia
25g
Białko
66g
Węgl.
29g
Tłuszcze
19g
Błonnik
Kasza gryczana z czerwonym pesto i warzywami

Kasza gryczana z czerwonym pesto i warzywami

Zgodnie z zasadą, iż w prostocie tkwi siła, podrzucamy Wam kolejny przepis na zdrowy i szybki obiad. W tym daniu dobór składników jest dowolny, więc niejeden kucharz znajdzie tu pole do popisu. Przygotujcie ulubione warzywa i do dzieła!

  • 40 minut
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

KROK 2: Przygotuj pesto: Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe (część odłóż do dekoracji). Tak przygotowane składniki wrzuć do misy blendera, dodaj czosnek, tarty parmezan, świeżą bazylię, sól, pieprz, wlej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Miksuj do momentu uzyskania pasty o pożądanej konsystencji.

KROK 3: Marchewkę obierz i pokrój w talarki, brokuły i kalafiora podziel na różyczki. Warzywa wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 3 minuty.

KROK 4: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć je i smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dorzuć obgotowane i odcedzone warzywa i smaż do momentu aż zmiękną. Na koniec dorzuć umyty szpinak i smaż jeszcze kolejne 2 minuty.

KROK 5: Do warzyw przełóż ugotowaną kaszę, dodaj pesto i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj udekorowane tartym parmezanem i podprażonymi orzeszkami piniowymi.

Smacznego!

(Odwiedzony 7 186 razy, 2 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną, fasolą i szparagami
następny
Owocowy bowl z kaszą jaglaną i amarantusem

Dodaj Komentarz