Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę gryczaną niepaloną ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
KROK 2: Przygotuj pesto: Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paski. Na suchej patelni podpraż orzeszki piniowe (część odłóż do dekoracji). Tak przygotowane składniki wrzuć do misy blendera, dodaj czosnek, tarty parmezan, świeżą bazylię, sól, pieprz, wlej oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Miksuj do momentu uzyskania pasty o pożądanej konsystencji.
KROK 3: Marchewkę obierz i pokrój w talarki, brokuły i kalafiora podziel na różyczki. Warzywa wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj przez ok. 3 minuty.
KROK 4: Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć je i smaż przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dorzuć obgotowane i odcedzone warzywa i smaż do momentu aż zmiękną. Na koniec dorzuć umyty szpinak i smaż jeszcze kolejne 2 minuty.
KROK 5: Do warzyw przełóż ugotowaną kaszę, dodaj pesto i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj udekorowane tartym parmezanem i podprażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego!