Sposób przygotowania:
KROK 1: W małym rondelku rozgrzej łyżkę oleju, dodaj kaszę jaglaną i kumin i praż ją przez ok. 2 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 25 minut.
KROK 2: Marchew obierz, pokrój na pół i wzdłuż i wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Wyłóż na blachę, dopraw solą i pieprzem i piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Migdały upraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć (ok. 2 minuty).
KROK 3: Ugotowaną kaszę przełóż do miski, lekko skrop oliwą i posyp marchewką z migdałami.
Wskazówka:
Migdały możesz także dorzucić do marchewki, ok 5-6 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu lekko się podpieką i oszczędzisz trochę czasu na prażenie.
8 Comments Ukryj Komentarze
Wasze przepisy są wspaniałe! 🙂 Jeśli mogłabym jednak coś zaproponować, to może pisałybyście ile gram ma całey posiłek, żeby można było z łatwością obliczyć wartość kaloryczną jednej porcji? 100g niewiele mówi 🙂
Kasiu, dobry pomysł. Nie ma żadnego problemu. Od dziś, informacja o masie każdej porcji zostanie umieszczona na dole, pod przepisem. Pozdrawiam 🙂
Super, bardzo Wam dziękuję 🙂 Jesteście kochane 🙂
🙂
Fantastyczny przepis, mega prosty, mega szybki i bardzo smaczny z górą sałaty komponuje się wyśmienicie. Ja swoją marchew posypałam dodatkowo kurkuma i imbirem w proszku…PYCHA!
Suuuper się cieszymy!!
SUPER PRZEPIS….PYCHOTA ALE DLACZEGO NIE MOGĘ WYDRUKOWAĆ PRZEPISU I SKŁADNIKÓW ABY WKLEIĆ DO PRZEPIŚNIKA….DO DRUKU IDZIE TYLKO PRZEPIS 🙁
Asiu, na razie trwają pracę nad tą opcją 🙂