Sposób przygotowania:
KROK 1: Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i rozłóż na papierowym ręczniku do wyschnięcia.
KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C, aby upiec łososia.
KROK 3: Świeżego łososia ułóż na folii aluminiowej, dopraw pieprzem, świeżym rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
KROK 4: Łososia szczelnie owiniętego folią wstaw do piekarnika na 20 minut.
KROK 5: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie zeszklij cebulę. Następnie dodaj kaszę jęczmienną i lekko podlewaj ją bulionem, aż kasza przestanie go wchłaniać.
KROK 6: Dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i świeżym rozmarynem, duś do momentu, aż kasza wchłonie całą zawartość bulionu, cały czas mieszając.
KROK 7: Upieczonego łososia wyjmij z foli, podziel na mniejsze części i dodaj do kaszy. Całość zalej sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem. Dopraw wg uznania. Podduś całość jeszcze około 5 minut.
KROK 8: Świeży szpinak pokrój w paski i ułóż na dnie talerza. Następnie wyłóż kaszotto i przyozdób je świeżą gałązką rozmarynu.
Smacznego!