Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

Kaszotto:
300g Łosoś świeży, stek
3/4 szklanki Kasza jęczmienna, perłowa, sucha
1 sztuka Cebula średnia
2 łyżki Oliwa z oliwek
2 szklanki Bulion warzywny
1/2 szklanki Sok z cytryny
1 garść Szpinak
2 sztuki Czosnek duży
2 łyżki Parmezan, tarty
Przyprawy:
1/2 łyżeczki Sól morska
1/2 łyżeczki Pieprz czarny, grubomielony
1/2 łyżeczki Rozmaryn, świeży
Dekoracja:
1 gałązka Rozmaryn, świeży

Wart. odżywcza / 100g

469
Energia
27g
Białko
42g
Węgl.
25g
Tłuszcz
4g
Błonnik
Kaszotto z łososiem i parmezanem

Kaszotto z łososiem i parmezanem

Smakowita i sycąca propozycja pełna zdrowia, otulona świeżą nutą rozmarynu, stanowi pyszne rozwiązanie podczas letniego leniwego po południa.

  • 40 minut
  • Porcje 3
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Szpinak opłucz pod bieżącą wodą i rozłóż na papierowym ręczniku do wyschnięcia.

KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C, aby upiec łososia.

KROK 3: Świeżego łososia ułóż na folii aluminiowej, dopraw pieprzem, świeżym rozmarynem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

KROK 4: Łososia szczelnie owiniętego folią wstaw do piekarnika na 20 minut.

KROK 5: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie zeszklij cebulę. Następnie dodaj kaszę jęczmienną i lekko podlewaj ją bulionem, aż kasza przestanie go wchłaniać.

KROK 6: Dopraw zawartość patelni solą, pieprzem i świeżym rozmarynem, duś do momentu, aż kasza wchłonie całą zawartość bulionu, cały czas mieszając.

KROK 7: Upieczonego łososia wyjmij z foli, podziel na mniejsze części i dodaj do kaszy. Całość zalej sokiem z cytryny i posyp startym parmezanem. Dopraw wg uznania. Podduś całość jeszcze około 5 minut.

KROK 8: Świeży szpinak pokrój w paski i ułóż na dnie talerza. Następnie wyłóż kaszotto i przyozdób je świeżą gałązką rozmarynu.

Smacznego!

(Odwiedzony 3 848 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Warzywna zupa z amarantusem
następny
Paluszki gryczane

Dodaj Komentarz