Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

40g Kasza gryczana palona, sucha
25g Ser Gouda starty
35g Mąka kukurydziana lub inna mąka bezglutenowa
30g Masło extra
1 łyżka Sezam czarny, nasiona
1 łyżka Tymianek suszony
3 łyżki Woda

Wart. odżywcza / 100g

308
Energia
8g
Białko
29g
Węgl.
19g
Tłuszcze
3g
Błonnik
Paluszki gryczane

Paluszki gryczane

Cechy:

    Paluszki z gryki to idealna przekąska na imprezę, w przypadku gdy masz mały budżet na jej zorganizowanie. Wystarczy tylko trochę chęci i czasu. Gwarantujemy, że znajomi będą mile zaskoczeni. Powodzenia!

    • 35 minut + dodatkowe 15 minut oczekiwania
    • Porcje 2
    • Średni

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na mąkę.

    KROK 2: Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż blachę pergaminem.

    KROK 3: Do miski wsyp przygotowaną mąkę gryczaną, mąkę kukurydzianą (lub inną bezglutenową), starty ser, rozpuszczone masło (20g), a następnie wszystko wymieszaj rękoma do momentu, aż tekstura będzie przypominała małe kamyczki.

    KROK 4: Dorzuć do przygotowanego ciasta tymianek i sezam. Następnie, dodawaj po łyżce wody, do momentu otrzymania miękkiego ciasta. Podziel przygotowane ciasto na 6 porcji. Odstaw na 5 minut.

    KROK 5: Z przygotowanych porcji formułuj patyczki długości około 15-17 cm. Połóż przygotowane paluszki jeden obok drugiego na blasze, a następnie posmaruj je pozostałym masłem za pomocą pędzelka.

    KROK 6: Piecz około 20 minut, do momentu, aż będą brązowe. Wyłącz piekarnik, a paluszki odstaw do ostygnięcia. Po około 10 minutach przekąska będzie gotowa do serwowania.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 7 365 razy, 1 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Kaszotto z łososiem i parmezanem
    następny
    Amarantusowa pasta śniadaniowa

    7 Comments Ukryj Komentarze

    czy mogę wziąć do tego przepisu po prostu mąkę gryczaną i biały sezam?? jeśli tak to ile? będę wdzięczna za odpowiedź?

    Dodaj Komentarz