Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

0,5 szklanki Kasza jaglana, sucha
1,5 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
200 g Ser twarogowy, półtłusty
2 łyżki Gęsty jogurt grecki
40 g Ksylitol
1 łyżka Kakao naturalne
2 łyżki + do posypania Orzechy laskowe 40g

Wart. odżywcza / 100g

568
Energia
29 g
Białko
65 g
Węgl.
26 g
Tłuszcze
4 g
Błonnik
Kaszowe Kinder Bueno

Kaszowe Kinder Bueno

Dziś nie lada gratka dla wielbicieli słodkości, czyli przepis na deser Kinder Bueno :) Ale, ale....nazwa bloga zobowiązuje, dlatego nasze łakocie wzbogaciliśmy kaszą. Dzięki temu jest równie smacznie, co zdrowo. Smacznego!

  • 30 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Gotuj kaszę w mleku przez około 15-20 minut i ugotowaną przełóż do miski. Dodaj twaróg, jogurt oraz ksylitol i zmiksuj na gładką masę. 

KROK 2: Masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i posiekane orzechy (możesz podprażyć je na suchej patelni)Przygotowane masy układaj warstwowo w słoiczku, a następnie odstaw na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp pozostałymi orzechami.  

Porada Tomka:

Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Smacznego!

(Odwiedzony 8 959 razy, 2 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Jaglany omlet z bananem
następny
Naleśniki jaglane z indykiem i serem cheddar

Dodaj Komentarz