Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

BISZKOPT
125 g Mąka gryczana
35 g Masło
2 łyżki Ksylitol
2 łyżki Kakao
1 sztuka Jaja kurze surowe
4 łyżki Mleko spożywcze
1/2 łyżeczki Proszek do pieczenia, bezglutenowy
1/3 łyżeczki Soda oczyszczona
KREM
125 g Ser mascarpone
150 g Jogurt typu skyr
40 g Ksylitol
Kilka kropelek Aromat migdałowy
DODATKOWO
2 łyżki Kawa rozpuszczalna
100 ml Gorąca woda
2 łyżki Kakao

Wart. odżywcza / 100g

532
Energia
18 g
Białko
57 g
Węgl.
31 g
Tłuszcze
3 g
Błonnik
Kaszowe Tiramisu

Kaszowe Tiramisu

Czy jeden z najpopularniejszych deserów na świecie może smakować dobrze także w wersji z kaszą? Oczywiście, a nasz pomysł na tiramisu z mąką gryczaną jest doskonałym tego przykładem! Przedstawiamy przepyszny klasyk w nowym, zdrowszym wydaniu :) Smacznego!

  • 30 min
  • Porcje 3
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Biszkopt: Jaja utrzyj z ksylitolem i masłem. W drugiej misce wymieszaj suche składniki, a następnie dodaj mleko i utarte jaja. Wszystkmieszaj aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto formuj w biszkopty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 20 minut w 175 stopniach C. 

KROK 2: Krem: Wszystkie składniki na krem przełóż do miski i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. 

KROK 3: Kawę zalej wrzątkiem i ostudź. Biszkopty połóż na dnie słoiczka/miseczki i nasącz kawą. Na wierzch nałóż trochę kremu i posyp kakao. Następie ułóż kolejną warstwę. Deser włóż do lodówki na godzinę. 

Smacznego! 

(Odwiedzony 3 455 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Potrawka z cukinią, komosą i orzechami
następny
Granola z komosą i borówkami

Dodaj Komentarz