Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

50 g Kasza manna, sucha
2 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
1/2 szklanki Mleko kokosowe
1 szt Laska wanilii
3 łyżki Miód pszczeli
150g Jagody
szczypta Sól biała
1/2 łyżeczki Cynamon mielony
1 łyżka Cukier

Wart. odżywcza / 100g

94
Energia
2,5g
Białko
17,4g
Węgl.
1,8g
Tłuszcze
0,8g
Błonnik
Kokosowo – waniliowy pudding z kaszy manny z jagodami

Kokosowo – waniliowy pudding z kaszy manny z jagodami

Nasza propozycja, by nieco 'odczarować' znienawidzony przedszkolny deser. Pudding jest zwarty, a słodkawy smak z nutą wanilii zdecydowanie zachęca do jego konsumpcji. Jagody mają duże znaczenie w diecie najmłodszych, gdyż bogate są w witaminy (głównie z grupy B), które świetnie wpływają na układ nerwowy dziecka. Poza tym, zawierają całe mnóstwo garbników, polifenoli i kwasów organicznych. Jagody wykazują także działanie bakteriobójcze oraz (w zależności od zastosowanej ich formy) zapierające, co może być pomocne przy (dość częstych w tym wieku) zatruciach pokarmowych. Smacznego! :)

  • 40 min
  • Porcje 3
  • Średni

Sposób przygotowania:

Kasza manna to drobniutkie zboże o białej barwie. Produkowana jest podczas przemiału pszenicy na mąkę. Kasza manna zawiera gliadynę – białko glutenowe z grupy prolamin, z tego względu nie może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Grysik – to jej zamienna nazwa- cechuje się mniejszą zawartością błonnika i minerałów niż inne kasze, dlatego też jest szczególnie polecana dzieciom od około 4 miesiąca życia, a także osobom na dietach leczniczych ze względu na jej łatwą strawność. Kasza manna najlepiej smakuje łączona ze świeżymi, sezonowymi owocami lub też jako spoiwo do pulpetów lub zagęstnik do sosów.

KROK 1. Do rondelka wlej mleko krowie, mleko kokosowe, ziarenka wanilii, dodaj miód, szczyptę soli, doprowadź do wrzenia. Gdy mieszanka zacznie się gotować, stopniowo wsypuj kaszę, cały czas mieszając. Podgotuj chwilę do momentu zgęstnienia kaszy. Teraz możesz rozlać mieszankę do szklanek, słoików lub pucharków, zostaw 1/3 wysokości naczynia na sos.

KROK 2. Przygotuj sos. Do małego rondelka wsyp jagody, zacznij powoli podgrzewać, dodaj cukier i odrobinę wody. Dodaj cynamon i gotuj chwilę do momentu, aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Gotowy sos wlej na wierzch puddingu, odstaw do wystygnięcia. Serwuj na zimno jako pożywne śniadanie 🙂

Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.

 

(Odwiedzony 2 906 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Pizza na gryczanym spodzie z mozzarellą i rukolą
następny
Kukurydziane pancakes z makiem w polewie jogurtowej

4 Comments Ukryj Komentarze

Oficjalne zalecenia są takie,że dzieci karmi się mlekiem (mlekiem matki albo mieszanką) do końca 6 miesiąca życia. Dopiero potem można rozszerzać dietę o inne produkty.

Tak, to prawda. Jednakże, zaleca się, aby wprowadzać prowokacje glutenem nie wcześniej niż w 4 mc, nie później niż w 6 mc życia. Już wtedy można spokojnie rozszerzać dietę malucha 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Przepraszam, ale to nieaktualne dane. Dziś już nie istnieje coś takiego jak „prowokacja glutenem”. To niezgodne z aktualnymi publikacjami dotyczącymi rozszerzania diety niemowlęcia.

Dodaj Komentarz