Sposób przygotowania:
KROK 1: W średniej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą i mąkę jaglaną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, sól i 1 łyżkę cukru. W osobnej misce ubij jaja z mlekiem.
KROK 2: Mokre składniki dodaj do suchych, dodaj olej i całość wymieszaj do połączenia składników. Odstaw na kilka minut.
KROK 3: Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj jabłka, dużą szczyptę cynamonu i łyżkę brązowego cukru. Wymieszaj całość i podsmażaj ok. 8-10 do momentu, aż jabłka będą delikatne, lecz nie rozgotowane.
KROK 4: Masę na gofry nakładaj do gofrownicy i piecz kilka minut z obu stron. Upieczone gofry wykładaj na talerz i wierzch udekoruj podsmażonymi jabłkami. Jeśli chcesz, skrop całość łyżką syropu klonowego.
Smacznego!
2 Comments Ukryj Komentarze
Czy mogę użyć mleka roślinnego, a nie krowiego?
Śmiało 🙂