Kotlety a’la mielone z kaszy gryczanej i brokułu

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

100g Kasza gryczana, sucha 1 torebka
250g Brokuły 1/2 główki
30g Słonecznik, pestki 1 garść
1g Sól himalajska, różowa 1 szczypta
4g Pieprz czarny 4 szczypty
5g Zioła prowansalskie 1 łyżeczka
2g Ostra papryka, mielona 1/2 łyżeczki
40g Płatki owsiane górskie 4 łyżki stołowe

Wart. odżywcza / 100g

122
Energia
5,5g
Białko
20g
Węgl.
3,4g
Tłuszcze
3g
Błonnik

Kotlety a’la mielone z kaszy gryczanej i brokułu

Kuchnia:

    Każdy z nas ma czasem kryzys kulinarny, kiedy w lodówce światło, a czasu na wymyślanie czegoś oryginalnego po prostu brak. Przychodzimy z pomocą, gdyż do przygotowania dzisiejszej potrawy potrzebujecie tylko kaszy, zabłąkanego brokuła i nieco chęci! Szybkiego smacznego! :)

    • 60 minut
    • Porcje 6
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu.

    KROK 2: W międzyczasie zmiel płatki owsiane na mąkę w młynku do kawy.

    KROK 3: Brokuł ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

    KROK 4: Do misy blendera wsyp ugotowaną kaszę, brokuł, a także ziarna słonecznika. Wszystko dokładnie zmiel na gęstą, dość gładką masę. Następnie do masy dodaj przyprawy i zmielone płatki owsiane i wymieszaj. (Masa musi być gęsta, by łatwiej dało sie ulepić z niej kotlety).

    KROK 5: Uformuj z powstałej masy kotlety i układaj je ja wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 15-20 minut.

    *Możesz też usmażyć je na patelni, jej dno wykładając papierem do pieczenia.

    Smacznego!

    (Odwiedzony 22 948 razy, 2 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Śródziemnomorska sałatka jaglana
    następny
    Kremowa kasza jęczmienna z marchewką i migdałami

    10 Comments Ukryj Komentarze

    ok, przepis prosty. kotlety zrobilam z kaszy gryczanej niepalonej,innej nie miałam. kotlety dobrze sie formują, własnie sa na patelni.Soli zdecydowanie za mało, albo innych przypraw które nadadza daniu smak, sprobowalam przed smazeniem i mdłe było, zobaczymy jak po usmazeniu, bo nie chciało mi sie juz niszczyc uformowanych kotletów

    edit: ostatecznie usmazyłam na oleju kokosowym, bo papier sie przypalał. Trzeba chwile odczekac przed smazeniem zeby maka owsiana zwiazała kotleciki. Generalnie jestem bardzo na tak:) nastepne zrobie z pieczarkami i cebulka:)

    Super! Bardzo się cieszymy, że smakowało. Jeśli chodzi o przyprawy, one chyba najbardziej indywidualizują danie, więc następnym razem proszę czuć się swobodnie w ich dodatku 🙂 Pozdrawiamy serdecznie 🙂

    Dodaj Komentarz