Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę ryżową ugotuj wg przepisu na opakowaniu, odstaw do ostudzenia.
KROK 2: Bataty obierz, pokrój na plastry i piecz do miękkości ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Lekko wystudź.
KROK 3: Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Dodaj rozgnieciony czosnek, sól i dalej podsmażaj. Na koniec posyp tymiankiem i wymieszaj.
KROK 4: Upieczone bataty zmiksuj na puree lub dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj cebulę, komosę, sól i pieprz. Mieszaj całość do połączenia składników.
KROK 5: Z masy formuj płaskie kotlety i smaż delikatnie z każdej strony ok. 2 minuty.
Smacznego!
Wskazówki:
Kotlety możesz także upiec w piekarniku, jednak wcześniej każdy z nich lekko skrop oliwą.
4 Comments Ukryj Komentarze
Co zrobić żeby nie rozpadła się na patelni?
Aniu, kotlety były zwarte i dosyć soczyste, dlatego nie było mowy o ich rozpadaniu się na patelni. Nawet podczas krojenia już na talerzu, świetnie zachowywały swoją strukturę 🙂
Dziękuje za przepis! Wyśmienite kotleciki. Mąż i synek bardzo zachwalali. 🙂
Bardzo cieszymy się, że smakowało 🙂 Zachęcamy do wypróbowania innych przepisów 🙂