Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną przepłucz na sicie. Zagotuj w garnku 3 szklanki wody. Na gotującą się wodę wrzuć kaszę i przykryj pokrywką. Od ponownego zagotowania gotuj jeszcze 5 minut, wyłącz gaz i zostaw kaszę pod przykryciem, aby doszła i stała się sypka. Odczekaj około 20 minut.
KROK 2: Cebule obierz i pokrój w kostkę. Następnie ją podsmaż na patelni na rozgrzanym wcześniej oleju.
KROK 3: Pieczarki oczyść, przepłucz i krojów w plastry. Podsmaż je na rozgrzanym na oleju. Gdy są gotowe lekko rozdrobnij je w malakserze (lub blenderem) na bardzo drobno.
KROK 4: Płatki owsiane zmiel w młynku do kawy na drobny proszek.
KROK 5: Do dużej miski przesyp ciepłą, ale nie gorącą kaszę, rozdrobnione pieczarki, podsmażoną cebulę, poszatkowaną wcześniej natkę pietruszki, a także sporo pieprzu i soli. Dobrze wymieszaj całą masę. Na koniec dodaj zmielone płatki owsiane i ponownie dobrze wymieszaj. Masa na kotlety powinna być dość twarda i łatwo się formować.
KROK 6: Z masy uformuj kotlety, obtocz w otrębach pszennych lub zmielonych orzechach arachidowych i połóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 25-30 minut.
*Podawaj z warzywami lub posiekaną, czerwoną kapustą.
Smacznego!