Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

135g Kasza jaglana, sucha 2/3 szklanki
480ml Woda mineralna, niegazowana 2 szklanki
400g Jaja kurze surowe 8 sztuk
50g Jaja kurze surowe 1 sztuka
36g Natka pietruszki, siekana 6 łyżek
40g Szczypiorek 1 pęczek
4g Pieprz czarny 4 szczypty
2g Sól biała 2 szczypty
6g Zioła prowansalskie 2 płaskie łyżeczki

Wart. odżywcza / 100g

282
Energia
18,5g
Białko
27g
Węgl.
12g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Cechy:
    Kuchnia:

      Syte, pożywne, co ważne pełnowartościowe. Dodatek natki i szczypiorku wzbogaca ich smak, a także uatrakcyjnia walory wizualne. Zamiast kaszy jaglanej świetnie sprawdzi się także quinoa.

      • 40 minut
      • Porcje 4
      • Średni

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Ugotuj kaszę jaglaną według przepisu producenta zamieszczonego na opakowaniu. W drugim garnku ugotuj jaja na twardo.

      KROK 2: Ugotowane jajka pokrój na drobne kawałki. Posiekaj szczypior oraz pietruszkę. Do miski wrzuć pokrojone jajka, szczypior i pietruszkę; dokładnie wszystko wymieszaj.

      KROK 3: Dodaj jeszcze ciepłą, ugotowaną kaszę jaglaną oraz surowe jajko. Obficie przypraw solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i ponownie całość wymieszaj.

      KROK 4: Formuj kotlety, obtocz delikatnie w bułce tartej, połóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w piekarniku około 25 minut.

      *Kotlety te świetnie smakują z sosem koperkowym.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 5 689 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Sałatka z kaszy jaglanej ze szpinakiem
      następny
      Ciasto z owocami i kaszą kuskus

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz