Sałatka z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

200g Kasza jaglana, sucha
200g Szpinak, świeży
200g Ser Feta
50g Oliwki czarne, marynowane ok. 29 sztuk
48g Kiełki lucerny 6 łyżek stołowych
50g Cytryna
1g Kurkuma szczypta
3g Pieprz czarny 3 szczypty
30g Olej rzepakowy, tłoczony na zimno 3 łyżki stołowe
12g Sok z cytryny 2 łyżki stołowe
24g Miód pszczeli 2 łyżki stołowe
5g Czosnek duży 1 ząbek
1g Sól biała szczypta
3g Pieprz czarny 3 szczypty

Wart. odżywcza / 100g

419
Energia
16g
Białko
47g
Węgl.
20,5g
Tłuszcze
4g
Błonnik

Sałatka z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Zdrowa, pożywna i bogata w wiele cennych mikroelementów. Do tego pomaga utrzymać korzystną równowagę kwasowo-zasadową, dzięki czemu wspomaga procesy metaboliczne. Zdrowie na talerzu!

      • 30 minut
      • Porcje 4
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1: Ugotuj kaszę w osolonej wodzie z kurkumą (objętość wody powinna być 2 razy większa niż kaszy). Odstaw na 10 minut, a następnie wysyp na blachę i ostudź.

      KROK 2: Umyj i osusz szpinak. Sparzoną cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w ćwiartki. Pokrusz ser i wymieszaj z resztą składników, dodaj pokrojone oliwki.

      KROK 3: Przygotuj sos: połącz miód z sokiem z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i olej, przypraw do smaku. Sałatkę polej sosem, posyp kiełkami lucerny.

      *Pokrojoną w ćwiartki cytrynę możesz również wmieszać w sałatkę, lub zostawić do dekoracji.

      Smacznego!

      (Odwiedzony 3 825 razy, 1 wizyt dzisiaj)
      poprzedni
      Budyń jaglany z musem daktylowo-rabarbarowym
      następny
      Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

      2 Comments Ukryj Komentarze

      Dodaj Komentarz