Sposób przygotowania:
KROK 1: Szklankę kaszy gryczanej zalać 1 3/4 szklanki wody i gotować od zawrzenia ok. 15 minut. Następnie przełożyć do dużej miski, rozmieszać i zostawić do ostudzenia.
KROK 2: Do wystudzonej kaszy dodać posiekaną drobno cebulę, czosnek i pietruszkę, ser feta, płatki owsiane, jajo i oliwę. Dokładnie wyrobić masę.
KROK 3: Z powstałej masy formować kotleciki, obtaczać je w sezamie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 4: Kotleciki piec w temperaturze 190 st. przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
(Odwiedzony 13 250 razy, 4 wizyt dzisiaj)
3 Comments Ukryj Komentarze
czy kasza gryczana musi byc palona, osobiscie uzywam niepalonej i ostatnio robilam inny przepis na bazie kaszy i nie wyszlo bo niechciala sie skleic z niepalonej kaszy robi sie ciapa po ugotowaniu ;(
czy płatki muszą być górskie, czy mogą być owsiane błyskawiczne? :>
Zachęcam do używania w swojej kuchni produktów naturalnych, jak najmniej przetworzonych. Do takich właśnie zaliczyć możemy płatki owsiane górskie. Jednak przetworzenie wpływa na proces rozklejania się płatków błyskawicznych, przez co cechują się znacząco zwiększonym indeksem glikemicznym. Z tego względu – nie zachęcam 🙂