Muffinki z żurawiną

Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

240g Mąka pszenna, pełnoziarnista 2 szklanki
40g Kasza jaglana, sucha 1/3 szklanki
4g Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
2g Cynamon mielony szczypta
szczypta Sól biała
100g Masło extra
100g Cukier pół szklanki
2 sztuki Jaja kurze surowe
120g Mleko spożywcze, 2% tł. pół szklanki
72g Żurawina suszona 6 łyżek

Wart. odżywcza / 100g

210
Energia
5g
Białko
29g
Węgl.
8,5g
Tłuszcze
2g
Błonnik

Muffinki z żurawiną

Cechy:

    Muffinki to jedno z tych słodkich rozwiązań, które można łatwo przewieźć i przechowywać, dlatego świetnie sprawdzą się jako przekąska w szkole czy w pracy.

    • 40 minut
    • Porcje 12
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1: Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

    KROK 2: Do miski przesiej suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon, następnie dodaj kaszę i wszystko wymieszaj.

    KROK 3: W drugim naczyniu utrzyj masło, jaja i cukier na puszystą masę.

    KROK 4: Do utartej masy dodaj suche składniki i wlej mleko. Dodaj suszoną żurawinę i całość wymieszaj do połączenia składników.

    KROK 5: Przygotowaną masą wypełniaj papilotki do muffinek do ok. 3/4 wysokości. Piecz przez ok 25 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i zostaw do ostudzenia.

    (Odwiedzony 3 713 razy, 2 wizyt dzisiaj)
    poprzedni
    Naleśniki z serkiem czosnkowym, łososiem i koperkiem
    następny
    Kotlety z kaszą gryczaną, fetą i pietruszką

    6 Comments Ukryj Komentarze

    Dodaj Komentarz