Sposób przygotowania:
KROK 1: Komosę przepłucz na sitku pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.
KROK 2: Ser mozzarella zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Oba składniki przełóż do miski, dodaj jajko, odcedzoną komosę ryżową, mąkę, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a następnie wymieszaj.
KROK 3: Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron, do złocistego koloru. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
*Kotlety te doskonale komponują się z domowym sosem czosnkowym. Wystarczy jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą, pieprzem i gotowe!
Smacznego!
7 Comments Ukryj Komentarze
pytanie, czy można je upiec w piekarniku
Oczywiście, wyjdą bardziej dietetyczne 🙂
Jak długo i w jakiej temp piec je w piekarniku?
30 min w piekarniku rozgrzanym do 160*C (pieczenie góra i dół, najlepiej z termoobiegiem)
Z czym te kotlety dobrze by się komponowały jeżeli chciałbym podać je na obiad?
Kotlety będą dobrze komponować się z lekką sałatką z dodatkiem fety, z pieczoną dynią czy marchewką z imbirem 🙂
Kotleciki wyszły całkiem smaczne, ale nie wiem czy powtórzę. Na pewno warto wypróbować i sprawdzić samemu – dla mnie trochę za tłuste. Ale ciekawe, inne.