Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

0,25 szklanki Kasza jaglana, sucha 60g
2 sztuki Marchew
0,25 sztuki Pietruszka, korzeń
0,25 sztuki Seler, korzeń
0,25 sztuki Por
0,25 sztuki Cebula
2 ząbki Czosnek
2 łyżki Orzechy włoskie
2 łyżki Pietruszka, natka
2 łyżki Olej rzepakowy
1 szczypta Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

349
Energia
9,5 g
Białko
46,5 g
Węgl.
18,5 g
Tłuszcze
11 g
Błonnik
Krem z marchwi z kaszą jaglaną

Krem z marchwi z kaszą jaglaną

Zupa krem z marchwi to nasz niezawodny sposób na rozgrzanie! Dodatek warzyw cebulowych wspiera układ odpornościowy i uwydatnia smak potrawy :)

  • 45 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

KROK 2: Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

KROK 3: Pora oraz cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pora, a następnie zeszklij.

KROK 5: Czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

KROK 6: Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.

KROK 7: Zupę zblenduj na gładki krem.

KROK 8: Podawaj z kaszą, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.

Porada Tomka:

Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
(Odwiedzony 3 717 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kaszowa Princessa
następny
Kaszotto gryczane z kurczakiem i groszkiem

2 Comments Ukryj Komentarze

Ta zupa jest absolutnie genialna w swojej prostocie. Dzięki dodatkowi soku z cytryny na wierzch pasuje chyba wszystko. 1. grillowana pierś kurczaka pokrojona w kostkę ,2.pomarańcza z białym serkiem, 3. mój chłop wrzucił sobie żurawinę i utartą czekoladę ale nie miałam odwagi spróbować tego, 4. pomidorki koktajlowe
cdn

Dodaj Komentarz