Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

0,25 szklanki Kasza jaglana, sucha 60g
2 sztuki Marchew
0,25 sztuki Pietruszka, korzeń
0,25 sztuki Seler, korzeń
0,25 sztuki Por
0,25 sztuki Cebula
2 ząbki Czosnek
10 g Imbir, korzeń
2 łyżki Orzechy włoskie
2 łyżki Pietruszka, natka
1 łyżka Sok z cytryny
2 łyżki Olej rzepakowy
2 szczypty Kurkuma
1 szczypta Sól biała
2 szczypty Pieprz czarny

Wart. odżywcza / 100g

349
Energia
9,5 g
Białko
46,5 g
Węgl.
18,5 g
Tłuszcze
11 g
Błonnik
Krem z marchwi z kaszą jaglaną

Krem z marchwi z kaszą jaglaną

Zupa krem z marchwi to nasz niezawodny sposób na rozgrzanie w jesienne popołudnia! Dodatek imbiru i kurkumy wpływa nie tylko na smak, ale przede wszystkim wspiera układ odpornościowy :)

  • 45 minut
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1: Kaszę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.

KROK 2: Marchewkę, pietruszkę oraz seler, umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

KROK 3: Pora oraz cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

KROK 4: W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz, dodaj posiekaną cebulę i pora, a następnie zeszklij.

KROK 5: Czosnek oraz imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

KROK 6: Do garnka przełóż starte warzywa, dodaj przyprawy, sok z cytryny, podlej wodą i gotuj przez około 15 minut.

KROK 7: Zupę zblenduj na gładki krem.

KROK 8: Podawaj z kaszą, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.

Porada Tomka:

Żeby zniwelować gorzkawy posmak kaszy jaglanej, warto przed ugotowaniem podprażyć ją na suchej patelni, aż do momentu wydzielenia się przyjemnego zapachu, a następnie wypłukać kaszę w zimnej wodzie. Można też zamiast tego wypłukać ją w gorącej, a następnie zimnej wodzie.

Smacznego!
Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net
(Odwiedzony 1 659 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Kaszowa Princessa
następny
Kaszotto gryczane z kurczakiem i groszkiem

Dodaj Komentarz