Sposób przygotowania:
KROK 1: Zdejmij skórę z udek kurczaka, przypraw je do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i curry i włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok 20 minut. Ostudź, a następnie rozdrobnij na średniej wielkości kawałki.
KROK 2: Dno żaroodpornego, ceramicznego naczynia wysyp suchy kuskus. Następnie przełóż na niego upieczone kawałki kurczaka.
KROK 3: Posiekaj cebulę w drobną kosteczkę, przciśnij czosnek przez praskę i zeszklij je na patelni na rozgranym oleju. Następnie dodaj daktyle bez pestek, pokrojoną na średnie kawałki papryki, cukinię oraz marchewkę. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, całość dobrze wymieszaj, a następnie zalej bulionem.
KROK 4: Danie zagotuj, a następnie przelej do naczynia żaroodpornego. Przykryj je folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na około 40 minut.
Smacznego!
7 Comments Ukryj Komentarze
A ile tych marchewek ? Kurczę teraz robię i nie wiem… 🙁
chyba 1 szt., prawda ?
Karol, ja użyłam dwóch średnich marchewek, głównie ze względu na walory estetyczne dania 🙂 Pozdrawiam!
Wyszło i z 1 marchewki 🙂 i to danie jest pyszne ! 🙂 Fajne macie te przepisy Dziewczyny. Dzięki ! 🙂
Poproszę o więcej takich zapiekanek. Za to dziś zrobię Wasze Minestrone 😀
<3 <3 <3 będą!
Czy zmieniając kasze na jęczmienną albo jaglaną powinnam zmienić też czas pieczenia?
Zuus, czas zostaw taki jak podałyśmy w przepisie, ewentualnie regulując go o kilka minut. Jednak oprócz tego zwiększ ilość bulionu do ok. 340 ml w przypadku kaszy jęczmiennej i ok. 400ml w przypadku kaszy jaglanej ze względu na to, że te kasze wchłoną znacznie więcej płynu niż kuskus.