Sposób przygotowania:
KROK 1: Przygotuj ciasto na naleśniki: Suchą kaszę gryczaną opłucz, dodaj 1.5 szklanki zimnej wody i wstaw do lodówki na cała noc do namoczenia.
KROK 2: Następnego dnia, przepłucz namoczoną kaszę, zalej wodą tak, by ją delikatnie przykryła. Wbij jajo, dodaj szczyptę soli, mąkę pszenną pełnoziarnistą i zmiksuj blenderem na gładkie ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste, wlej odrobinę więcej wody. Naleśniki smaż z dwóch stron na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.
KROK 3: Cukinię i bakłażana pokrój w półksiężyce, paprykę w paski, a brokuła podziel na różyczki. Warzywa dopraw solą oraz pieprzem, nasmaruj oliwą i ugrilluj na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
KROK 4: Przygotuj pesto: Rukolę opłucz pod bieżącą wodą, nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Do misy blendera wrzuć obrany ząbek czosnku, rukolę, pestki słonecznika, tarty parmezan, dodaj sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz, a następnie zmiksuj.
KROK 5: Porcję pesto wyłóż na naleśnika, dodaj ugrillowane warzywa i zawijaj w rulon.
Smacznego!