Sposób przygotowania:
Kasza jaglana – tyle mówi się o jej cudownych właściwościach odżywczych, ale mało kto wie, jak powinniśmy ją przechowywać. To bardzo proste! Jagłę, a także inne kasze, najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej. Dobrze sprawdzą się szczelnie zamykane szklane słoiki lub pojemniki z pokrywką na gumkę. Unikać należy wilgoci, która pogorszy jakość kaszy, zwiększy prawdopodobieństwo rozwoju mikroorganizmów oraz może wpływać niekorzystnie na smak jagły.
KROK 1. Zmiel kaszę jaglaną lub użyj gotowego produktu. W misce połącz mąkę z kaszy, jajo, olej i sól. Dodawaj mleko i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta naleśnikowego.
KROK 2: Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej kilka kropel oleju. Wykładaj porcję ciasta i smaż do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Obróć na drugą stronę i dalej podsmażaj. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania całego ciasta.
KROK 3. Ser twarogowy dokładnie wymieszaj z miodem, wydrążoną wanilią, 2 łyżkami gęstego jogurtu. Zawijaj naleśniki do momentu aż skończy Ci się ser.
KROK 4. Na rozgrzaną patelnię wrzuć drylowane wiśnie, dodaj odrobinę wody i cukier trzcinowy. Gotuj do momentu całkowitego zmięknięcia owoców i wyparowania znacznej części wody. Konsystencja konfitury ma być gęsta, żelowa. Smacznego 🙂
Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl), której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych”.