Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

3 łyżki Mąka jaglana
1 łyżka Mąka kukurydziana
1 sztuka Jaja kurze surowe
0,25 szklanki Mleko spożywcze, 2% tł.
0,25 szklanki Woda
0,25 szklanki Cukier waniliowy
0,25 szklanki Skórka z pomarańczy
1 łyżeczka Olej rzepakowy
1 szczypta Sól biała
1 łyżeczka Cukier brązowy
1 łyżeczka Masło ekstra, 82% tłuszczu
0,25 szklanki Sok pomarańczowy 100%
0,5 kieliszka Likier pomarańczowy

Wart. odżywcza / 100g

479
Energia
15 g
Białko
57 g
Węgl.
17 g
Tłuszcze
2 g
Błonnik
Naleśniki karmelizowane w soku z pomarańczy

Naleśniki karmelizowane w soku z pomarańczy

Najsłynniejsze francuskie naleśniki w kaszowym wydaniu?! Z nami to możliwe. Przygotuj ten orzeźwiający deser i rozkoszuj się unoszącym aromatem słodkich pomarańczy.

  • 30 minut
  • Porcje 1
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1: Obie mąki, jajko, mleko, cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy, wodę, olej i sól miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 2: Patelnię posmaruj odrobiną tłuszczu za pomocą pędzelka. Na rozgrzaną patelnię wlewaj niewielkie porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.

KROK 3: Na suchej patelni rozpuść cukier, a następnie dodaj masło i mieszaj aż do rozpuszczenia się.

KROK 4: Naleśniki złóż na 4 części i połóż na patelnię z karmelem. Podsmaż je z obu stron, a następnie wlej sok z pomarańczy oraz likier. Całość smaż przez 3-4 minuty.

KROK 5: Naleśniki przełóż na talerz i polej pozostałym sosem.

Smacznego!

Ten i wiele innych inspirujących przepisów z wykorzystaniem kaszy znajdziesz w naszym nowym systemie dietetycznym: Peater.net

(Odwiedzony 3 457 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Amarantusowe kulki z morelami
następny
Jaglane Reese’s

Dodaj Komentarz