Sposób przygotowania:
KROK 1: Kaszę jaglaną ugotuj wg przepisu zamieszonego na opakowaniu.
KROK 2: Ostudzoną kaszę zmiksuj z mlekiem migdałowym, skrobią, olejem i jajem. Masa powinna być bardzo gładka, dość płynna ale gęściejsza nieco od „zwykłej” naleśnikowej.
KROK 3: Oleju do smażenia użyj tylko do pierwszego naleśnika (jedynie lekko „spryskana” patelnia). Resztę usmaż bez tłuszczu. Wylewaj niewielką ilość masy na patelnię i rozprowadzaj ruszając naczyniem na boki. Odczekaj aż placek „podeschnie”, następnie lekko podważaj „boczki” placka i z wyczuciem obracaj na drugą stronę (jeśli naleśniki, mimo przyrumienienia, rozpadają się, należy do pozostałego ciasta dodać więcej mąki kukurydzianej).
KROK 4: Na usmażony, lekko ostudzony naleśnik nałóż łyżkę dżemu wiśniowego. Zawiń naleśnik w rulonik.
KROK 5: Zawinięty naleśnik polej łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!
*Mleko migdałowe możesz zamienić na zwykłe 🙂
One Comment Ukryj Komentarze
przepyszne, moje pierwsze danie z kaszy jaglanej 🙂