Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

310
Energia
18g
Białko
39g
Węgl.
12g
Tłuszcze
6g
Błonnik
Orientalne stir-fry z indykiem, szparagami i kaszą gryczaną

Orientalne stir-fry z indykiem, szparagami i kaszą gryczaną

Wiecie, że kasze doskonale pasują do dań azjatyckich? Świetnie chłoną i przejmują wyraziste smaki, bardziej niż ryż wzbogacają danie o witaminy i składniki mineralne. Zainspirowani kuchnią Dalekiego Wschodu oraz trwającym sezonem na szparagi, przygotowaliśmy stir-fry. Jeśli odpowiednio krótko podsmażycie składniki w wysokiej temperaturze, wówczas będą chrupiące i soczyste. Zobaczcie sami! ;)

  • 45 min
  • Porcje 2
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Rozmroź groszek, ugotuj kaszę gryczaną.

KROK 2. Pokrój w piórka cebulę, czosnek w plasterki, chili drobno posiekaj, imbir zetrzyj na drobnym oczku. Posiekaj w cienkie „słupeczki” marchewkę, paprykę, por, obierz i przekrój szparagi najpierw na 3 w poprzek, później na cztery części wzdłuż. Pokrój filet z indyka w cienkie paski.

KROK 3. Rozgrzej maksymalnie patelnię, wlej olej, dodaj chili, czosnek, imbir. Smaż kilkanaście sekund. Dodaj indyka, smaż do momentu, aż zetnie się białko i zacznie się rumienić, dodaj resztę warzyw, kaszę, kiełki fasoli mung.

KROK 4. Przypraw sosem sojowym, miodem. Wymieszaj i duś jeszcze chwilę. Możesz udekorować danie świeżą kolendrą i dymką oraz posypać sezamem.

Smacznego! 😉

(Odwiedzony 1 964 razy, 1 wizyt dzisiaj)
poprzedni
Tosty zapiekane z jajkiem, kaszą jaglaną i goudą
następny
Słodki omlet z kaszą jaglaną i świeżymi truskawkami

Dodaj Komentarz