Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

215
Energia
11,6g
Białko
24,7g
Węgl.
8,3g
Tłuszcze
1,5g
Błonnik
Tosty zapiekane z jajkiem, kaszą jaglaną i goudą

Tosty zapiekane z jajkiem, kaszą jaglaną i goudą

Oto świetny substytut klasycznych tostów z serem. Nie ulega wątpliwości, że zdrowszy, gdyż jest tu oczywiście kasza i jaja. Nie brakuje też serowej przyjemności ;) Jeśli wasze dzieciaki nie lubią kaszy, to świetny sposób by ją "przemycić" do dania. Spróbujcie!

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Łatwy

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną, wystudź, dokładnie odcedź. Przypraw papryką wędzoną, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj.

KROK 2. Używając zewnętrznej strony łyżki zrób w tostach zagłębienia. Przyciskaj dokładnie, aby kromki uległy w środku spłaszczeniu, dzięki temu będziesz mógł włożyć w to miejsce resztę składników. Włącz piekarnik na 160*C

KROK 3. W zrobione w poprzednim kroku zagłębienia wbij, żółtko i 1/3 białka (białka musisz trochę odjąć, ponieważ nie zmieści się w całości do tosta. Jajko obsyp przyprawioną kaszą dookoła, następnie całość posyp startym na dużym oczku serem. Zapiekaj do momentu całkowitego ścięcia jaj.

 

Tosty świetnie smakują ze świeżym szczypiorkiem i bazylią. Sprawdź to 🙂

(Odwiedzony 888 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Szakszuka z pęczakiem
następny
Orientalne stir-fry z indykiem, szparagami i kaszą gryczaną

Dodaj Komentarz