Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Wart. odżywcza / 100g

101
Energia
5,6g
Białko
13,5g
Węgl.
3,3g
Tłuszcze
1,3g
Błonnik
Szakszuka z pęczakiem

Szakszuka z pęczakiem

Cechy:
    Kuchnia:

      Potrzebujesz jedynie kwadransa, by przygotować to danie! Jest pyszne i pożywne a gdy zapieczesz do niego świeżą bagietkę z oliwą i czosnkiem, wówczas potrawa ta zdecydowanie zyska na smaku.

      • 20 min
      • Porcje 2
      • Łatwy

      Sposób przygotowania:

      KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak.  Pokrój w paski cebulę i paprykę, w cienkie plasterki czosnek i chili. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory i przyprawy, mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.

      KROK 2. Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj kaszę pęczak, a następnie wbij na wierzch jajko. Przykryj przykrywką i duś całość do momentu ścięcia się jaja.

      KROK 3. Posyp świeżą kolendrą, grubo zmielonym pieprzem i szczypiorem. Delektuj się 🙂

      (Odwiedzony 5 455 razy, 1 wizyt dzisiaj)

      Tomasz Antoniszyn

      Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

      poprzedni
      Carpaccio z młodych buraków z fetą, kaszą gryczaną i prażonym słonecznikiem
      następny
      Tosty zapiekane z jajkiem, kaszą jaglaną i goudą

      8 Comments Ukryj Komentarze

      Przepis bardzo zachęcający! a te pomidory to świeże czy z puszki? I ile mniej więcej? 🙂 bo jakoś chyba umknęło w składnikach.

      Pomidory krojone z puszki, poprawiłem. Dzięki za czujność i zachęcam do realizacji przepisu 🙂

      Potrzebujesz jedynie kwadransa, by przygotować to danie.
      Czas przygotowania – 20 minut 😉
      Z doświadczenia wiem, że samo ugotowanie pęczaku w 20 minut graniczy z cudem, a co dopiero w kwadrans 😀

      Nie musisz gotować pęczaku 20 min 😉 Pamiętaj, że po odcedzeniu kasza trafia jeszcze do szakszuki, gdzie jest nadal gotowana do momentu ścięcia się jaj. Sumarycznie wychodzi czas zbliżony do kwadransa. Reasumując – w czasie gotowania pęczaku, zaczynasz już szykować i gotować szakszukę, tak by po podgotowaniu pęczaku przerzucić go tylko do szakszuki.

      W składnikach nie są wymienione jajka, a chyba powinny być, bo jeśli ktoś bazuje na liście składników, to może je przez przypadek pominąć 🙂

      Dodaj Komentarz