Sposób przygotowania:
KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak. Pokrój w paski cebulę i paprykę, w cienkie plasterki czosnek i chili. Na małej patelni podsmaż pokrojone warzywa. Po 5 minutach dodaj pomidory i przyprawy, mieszaj cały czas odparowując nadmiar wody.
KROK 2. Gdy sos będzie już wystarczająco gęsty dodaj kaszę pęczak, a następnie wbij na wierzch jajko. Przykryj przykrywką i duś całość do momentu ścięcia się jaja.
KROK 3. Posyp świeżą kolendrą, grubo zmielonym pieprzem i szczypiorem. Delektuj się 🙂
(Odwiedzony 9 799 razy, 1 wizyt dzisiaj)
8 Comments Ukryj Komentarze
Przepis bardzo zachęcający! a te pomidory to świeże czy z puszki? I ile mniej więcej? 🙂 bo jakoś chyba umknęło w składnikach.
Pomidory krojone z puszki, poprawiłem. Dzięki za czujność i zachęcam do realizacji przepisu 🙂
a kaszę dodajemy już ugotowaną czy surową?
Marta, a przeczytałaś przepis?
Potrzebujesz jedynie kwadransa, by przygotować to danie.
Czas przygotowania – 20 minut 😉
Z doświadczenia wiem, że samo ugotowanie pęczaku w 20 minut graniczy z cudem, a co dopiero w kwadrans 😀
Nie musisz gotować pęczaku 20 min 😉 Pamiętaj, że po odcedzeniu kasza trafia jeszcze do szakszuki, gdzie jest nadal gotowana do momentu ścięcia się jaj. Sumarycznie wychodzi czas zbliżony do kwadransa. Reasumując – w czasie gotowania pęczaku, zaczynasz już szykować i gotować szakszukę, tak by po podgotowaniu pęczaku przerzucić go tylko do szakszuki.
W składnikach nie są wymienione jajka, a chyba powinny być, bo jeśli ktoś bazuje na liście składników, to może je przez przypadek pominąć 🙂
Oczywiście zgadzam się z Tobą, dodałem brakujący składnik 🙂