Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

2 szt Jaja kurze surowe
1/4 szklanki Kasza jaglana, sucha
2 g Aromat waniliowy
100g Truskawki, świeże
1 łyżeczka Miód pszczeli
1 łyżeczka Masło extra

Wart. odżywcza / 100g

227
Energia
10,6g
Białko
26g
Węgl.
9,2g
Tłuszcze
0,9g
Błonnik
Słodki omlet z kaszą jaglaną i świeżymi truskawkami

Słodki omlet z kaszą jaglaną i świeżymi truskawkami

Cechy:

    Miło nam poinformować, iż dzisiejszym przepisem, pełni uśmiechu i determinacji do działania, rozpoczynamy współpracę w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Jej celem jest popularyzacja naszych rodzimych zbóż wśród kobiet w ciąży i dzieci, co jest szczególnie bliskie naszym celom. W związku z tym, łączymy swe siły, by efekt prozdrowotny naszego przedsięwzięcia dotarł do jak najszerszej grupy odbiorów. Śledźcie przepisy i włączajcie je do swojego zwyczajowego menu, a z całą pewnością wyjdzie Wam to na zdrowie! :)

    • 30 min
    • Porcje 2
    • Łatwy

    Sposób przygotowania:

    KROK 1. Ugotuj kaszę jaglaną. Rozgrzej piekarnik do 170*C. Umyj i pokrój truskawki w plasterki lub ćwiartki.

    KROK 2. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Kiedy białka będą już ubite, dodaj kilka kropel olejku waniliowego, kaszę, miód i żółtka. Delikatnie połącz wszystkie składniki z pianą używając najniższych obrotów miksera.

    KROK 3. Gotową masę umieść na rozgrzanej i wysmarowanej masłem patelni. Na średnim ogniu podsmaż spód omleta przez 3 minuty, następnie włóż razem z patelnią do rozgrzanego piekarnika. Po 15 minutach wyjmij patelnię z omletem. Omlet możesz też zrobić bez użycia piekarnika, wystarczy, że delikatnie przewrócisz go na patelni.

    KROK 4. Gotowy omlet przełóż ostrożnie na talerz, ułóż na całej powierzchni truskawki, serwuj. Możesz posypać pudrem z ksylitolu.

    *Kasza jaglana to niezwykle wdzięczne zboże. Nie dość, że nie zawiera glutenu i śmiało może uczestniczyć w rozszerzaniu diety dziecka już na wczesnych jego etapach, to dodatkowo jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, w szczególności witamin z grupy B, wapnia, potasu, fosforu, miedzi, krzemu, selenu i cynku. Jej neutralny smak powoduje, że jagła może stanowić bazę zarówno w potrawach wytrawnych, jak i zdrowych deserach.

     

    Przepis powstał w ramach kampanii „Lubię kaszę” (lubiekasze.pl) której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

    (Odwiedzony 3 957 razy, 11 wizyt dzisiaj)

    Tomasz Antoniszyn

    Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

    poprzedni
    Orientalne stir-fry z indykiem, szparagami i kaszą gryczaną
    następny
    Sałatka z awokado, pomidorem, pęczakiem i ciecierzycą

    Dodaj Komentarz