Udostępnij w social mediach:

Albo po prostu skopiuj i prześlij ten link

Składniki

80g Kasza jęczmienna, pęczak
1 szt Pomidor
1/2 szt Awokado
1/4 szt Cebula czerwona
2 łyżki Natka pietruszki, siekana
2 łyżki kolendra, świeża
2 łyżki Mięta świeża
2 łyżki Oliwa z oliwek
1 łyżka Sok z limonki
80 g Ciecierzyca z puszki 1/3 puszki

Wart. odżywcza / 100g

153
Energia
3,6g
Białko
19,5g
Węgl.
7,7g
Tłuszcz
2,3g
Błonnik
Sałatka z awokado, pomidorem, pęczakiem i ciecierzycą

Sałatka z awokado, pomidorem, pęczakiem i ciecierzycą

Szybka, lekka, zdrowa - tak można krótko opisać tę sałatkę. Ciecierzyca i pęczak to spora dawka białka, które zapewni uczucie sytości na długo. Awokado, pomidor i oliwa to połączenie składników które wzajemnie na siebie oddziałują i procentują dobroczynnym wpływem na nasz organizm poprzez zwielokrotnione wchłanianie likopenu - silnego antyoksydantu znajdującego się w pomidorach. Abstrahując od dietetycznych zawiłości - to świetna propozycja, dla osób chcących zjeść poza domem, wystarczy przełożyć sałatkę do szczelnego pojemnika. Smacznego ;)

  • 25 min
  • Porcje 2
  • Średni

Sposób przygotowania:

KROK 1. Ugotuj kaszę pęczak.

KROK 2. Pokrój w drobną kostkę obrane awokado. Pomidora pokrój na 4 części, wytnij gniazda nasienne, pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę. Posiekaj drobno czerwoną cebulę, przetrzyj przez praskę ząbek czosnku. Posiekaj drobno miętę, natkę pietruszki, kolendrę.

KROK 3. Wymieszaj z pęczakiem wszystkie przygotowane w poprzednim kroku składniki, dodaj odsączoną ciecierzycę. Polej sokiem z limonki, oliwią, dodaj sól i pieprz. Jeśli sałatka będzie dla Ciebie zbyt kwaśna, możesz dodać płaską łyżeczkę miodu.

(Odwiedzony 2 093 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Tomasz Antoniszyn

Z zamiłowania kucharz i fotograf kulinarny. Jestem wręcz kulinarnym freakiem, który łączy ze sobą nietypowe i nieoczywiste smaki. Więcej w zakładce "o nas".

poprzedni
Słodki omlet z kaszą jaglaną i świeżymi truskawkami
następny
Kuskus z bananem i cynamonem

Dodaj Komentarz